Amer Kurtović, student: Omerbegović-Arapović traži da me Burch kazni zbog komentara o njenom angažmanu u SBB-u

2047

Amer Kurtović, student Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch Univerziteta, javio se redakciji Faktora sa svojim pismom u kojem objašnjava da je prof. dr. Adisa Omerbegović-Arapović podnijela disciplinsku prijavu protiv njega, jer je na Facebooku objavio komentar o njenom i angažmanu njenog supruga Adisa Arapovića u SBB-u. Kurtovićevo pismo prenosimo u cijelosti.

– Danas saznajem da je prorektorica za nastavu i studentska pitanja Internacionalnog Burch Univerziteta i potpredsjednica za razvoj i ekonomsku politiku Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine – Fahrudin Radončić, prof. dr. Adisa Omerbegović Arapović, podnijela disciplinsku prijavu protiv mene, studenta Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije navedenog Univerziteta i predsjednika Studentskog parlamenta istog Univerziteta, zbog njoj i njenom suprugu “uvrijedljive” objave na Facebooku i Twitteru koja glasi: “Adis Arapović & Adisa Omerbegović- Arapović – bivši neovisni analitičari, sada Radončićevi potrčci”.

Smatram njeno pravo na podnošenje disciplinske prijave u potpunosti validnim, ali pretpostavljeni osnov komičnim i oskudnim a njeno tumačenje navedene objave dosta pogrešnim i ispolitizranim.

Komičnost i oskudnost koju asociram sa prijavom veže se sa njenom djelimično pogrešnim i ispolitizarnim tumačenjem mog komentara: primaštvo mog komentara se odnosi na degradaciju civilnog sektora (u ovom slučaju: nevladine organizacije i obrazovane institucije) u korist političkog sektora (u ovom slučaju: SBB).

To je što prof. dr. Adisa Omerbegović-Arapović i gdin. Arapović predstavljaju – odliv mozgova iz civilnog sektora u javno-politički sektor i rezutirajuće smanjenje povjerenja građanja u taj isti civilni sektor. Pošto, kada osoba kritikuje određenu političku opciju pa se priključi (i to u vrh iste) njenom najvećem protivniku, desi se erozija povjerenja u tu osobu i instituciju koju ta osoba predstavlja.

Koristeći tijela i organe fakulteta i univerziteta na kojem ja studiram a ona predaje da političkog neistomišljenika i kritičara zašutka, prof. dr. Omerbegović-Arapović politizira rad jedne visokoškolske ustanove koja to ne zaslužuje, što je meni i, nadam se, većini studenata nedopustivo i neprihvatljivo.

To je pozadina, malo skrivena ali i dalje prisutna, moje objave o Arapovićima koju ljepša polovina tog para očigledno nije uspjela pronaći.

No, dotična se uvrijedila što sama prepoznala ono na šta se inače obrazovana, ugledna i stručna profesorica ekonomije i lider nevladinog sektora sveli – partijski funkcioneri (koristio bih termin aparatčik, ali SBB nije dovoljno velika politička organizacija da bi se taj termin mogao koristiti pri oslovljenju njenih funkcionera) jedne političke opcije koja je više autokratska nego danas nepostojeći Savez komunista Jugoslavije.

Voljan sam snositi potpunu odgovornost za moje riječi, kako pred nadležnim tijelima fakulteta i univerziteta na kojem studiram tako i pred svim sudskim instancama koji imaju nadležnost za ovo, ali ne i dozvoliti da se moje riječi vade van konteksta, zloupotrebljavaju i/ili koriste kako bi narušili moj ugled ili ugled organizacija čiji sam ponosni član, odnosno politika koje zastupam.

Srdačno se nadam da je prof. dr. Omerbegović-Arapović samo pogrešno interpretirala moj komentar ili smatra da je njen ugled narušen, a ne nikako da je uvrijeđena, ogorčena ili uznemirena, odnosno da želi koristiti ovu priliku za opstruiranje određenih procesa reforme odnosa profesora prema studentima, ostvarivanja svih prava studenata, dodavanja obaveza profesorima u korist studenata, dizanje studentskog standarda na korist boljih studenata i na štetu gorih studenata, osiguravanje integriteta diploma koje su izdate, prepoznavanju i nagrađivanju najboljih studenata, itd. koje ja predvodim i čiji sam ja vjerovatno najveći zastupnik.

Volio bih odbaciti treće tumačenje ovoga – osporavanje slobode govora i prava na mišljenje, kao i ponovno uvođenje verbalnog delikta, pa makar na nivou univerziteta od cca. 1.000 studenata – ali, nažalost, trenutno nisam uvjeren da mogu odgovorno odbaciti ovo tumačenje.

Ukoliko je jedno od ova dva mračnija i zlobnija tumačenje tačno, onda ja imam samo sljedeće da kažem: da nije patetično, bilo bi komično – stoji u pismu Amera Kurtovića.

Izvor: Faktor,ba