SAFF

Američka plutajuća luka u Gazi transformiše se u vojnu bazu pod humanitarnim imenom

Facebook
Twitter
WhatsApp

Vojska SAD saopštila je krajem prošle sedmice da je završeno postavljanje plutajuće luke na plaži u Gazi. Ova luka izgrađena je pod izgovorom da će postati nova ruta za dovođenje humanitarne pomoći u Pojas Gaze. Međutim, iza svega stoje daleko opasniji ciljevi.

Američka vojska u saradnji sa Izraelom sada ovu plutajuću luku pretvara u najutvrđeniju vojnu bazu. Izraelski mediji su objavili fotografije na kojima se vidi da Amerikanci luku, odnosno novu vojnu bazu na obali Gaze osigurava sa najsavremenijim sistemima protivzračne odbrane, antiraketnim štitovima i ratnim brodovima.

Hebrejski kanal 12 citirao je zvaničnike u izraelskoj okupacionoj vojsci koji su rekli da je zaštita privremene luke odgovornost koja pada na same Amerikance.

Izraelski kanal 12 navodi da Sjedinjene Države koriste dva odbrambena sistema, prvi je “M-LIDS” koji se postavlja na oklopna vozila za presretanje dronova, a drugi je “Counter-RAM” koji bi trebao štititi luka od projektila, minobacačkih granata i dronova.

M-LIDS sistem se oslanja na dva M-ATV 4×4 oklopna vozila, može locirati i napadati rojeve dronova i može presresti prijetnje od projektila i minobacača. M-LIDS sistem se sastoji od elektronskog sistema i FAAD C2 komandnog i upravljačkog sistema. Infracrvena kamera, radio, senzori za traženje pravca i AN/TPQ-50 radar za više misija. Sadrži i top od 30 mm.

Sistem ‘Counter-RAM’ je ranije korišten u Siriji, Iraku i Afganistanu i tamo je dokazao svoju efikasnost. To je odbrambeni sistem topa „M61A“ sa 6 cijevi, prečnika 20 mm, sa brzinom ispaljivanja od 4.500 granata u minuti za efektivni domet do 2.000 metara i nadmorsku visinu od oko 6.500 stopa. Vatru pištolja usmjerava radar za presretanje prijetnje AN/TPQ-53 tako da se neprijateljska vatra locira i cilja, uništavajući raketni bacač ili minobacač.

Pored ovih sistema, američku vojnu bazu u Gazi osiguravaće i ratni brodovi.

Portparol Pentagona, general-major Pat Rader, rekao je na konferenciji za novinare u utorak da će mornarički brodovi biti dio sigurnosnog plana za operaciju.

Specijalizovani vojni web portal ‘Military’ objavio je da je američka mornarica dodijelila dva razarača za zaštitu plutajuće luke.

Sa svoje strane, američki ministar odbrane Lloyd Austin isključio je mogućnost da Islamski pokret otpora ‘Hamas’ pokrene napad na američke snage koje djeluju u plutajućoj luci.

Austin je na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje o mogućnosti napada palestinskih snaga otpora u Gazi na američke snage, rekao: “Ne raspravljam o obavještajnim informacijama na platformi, ali trenutno ne vidim nikakve naznake da postoji stvarna namjera da se to učini. ”

Pokret Hamas je upozorio da luka ne može biti alternativa pomoći koja kopnenim putem ulazi u Gazu. Vođa pokreta Hamas Sami Abu Zuhri rekao je da će se svaka strana vojna sila u Gazi tretirati kao okupatorska, dok je američka vojska naglasila da njegovi vojnici ni pod kojim okolnostima neće kročiti na tlo Gaze.

Najveća misterija rata u Gazi je završena

Sve što se dešavalo i dešava u vezi sa navodnom dostavom humanitarne pomoći putem plutajuće luke imalo je za cilj da se dostigne ovaj trenutak.

Jedini budući izlaz, odnosno ulaz u Gazu sada je u rukama Amerike i Izraela.

Projekat koji je koštao više od 320 miliona dolara ne može biti privremeni projekat. Ne treba zaboraviti da je izraelska vojska napravila koridor širine tri kilometra koji presjeca Gazu, a na kojem se već grade cionističke vojne baze.

Palestinski otpor neće moći napasti luku, koja je sada pod humanitarnim imenom, jer će to uskoro biti jedini način da uđe bilo kakva pomoć u Gazu. Ciljanje te luke, odnosno baze znači osuditi stanovnike Gaze na glad.
Idejni tvorac ovog opasnog projekta je ovo osmislio na veoma perfidan način.

Projekat plutajuće luke je misterija čiji će detalji i prave posljedice biti otkriveni tek nakon završetka rata.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA