subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Američko-ruski dogovor o primirju je nova prevara muslimana u Siriji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Svjetske novinske agencije izvjestile su sinoć kasno da su Amerika, Rusija i još 15 zemalja dogovorili uspostavljanje primirja u Siriji.
Dogovoren je postepeni prekid neprijateljstava i brzo dostavljanje humanitarne pomoći kako bi se stvorili uvjeti za oživljavanje mirovnih pregovora, javio je Reuters pozivajući se na diplomatske izvore.
“Nismo postigli dogovor o trenutnom prekidu ruskih udara, ali smo došli do posvećenosti procesu koji će, ako uspije, promijeniti situaciju”, navodi zapadni izvor.
Istovremeno, američki državni sekretar John Kerry, koji je učestvovao na sastanku, rekao je da je postignut dogovor o potpunom prekidu neprijateljstva u roku od sedam dana, prenosi AFP.
On je dodao da se to neće odnositi na grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL), Front Al-Nusra i druge naoružane grupe.
Citirana izjava Johna Kerrya da se primirje neće odnositi na ISIL,Front Al-Nusra i druge naoružane grupe otkriva pravu pozadinu ovog prevarantskog dogovora.
Prisjetimo se kako je Rusija počela invaziju na Siriju, odnosno pod kojim izgovorom Rusija mjesecima bombarduje sirijske muslimane, čineći stravične zločine. Rusko opravdanje je bila borba protiv ISIL-a. To znači da će Rusija pod istim izgovorm moć nastaviti pomagati zločincu Basharu Asadu u osvajanju Halepa i drugih gradova. Osim toga, navod da se iz dogovora o primirju isključuje “Front Al-Nusra i druge naoružane grupe” znači dodatno opravdanje za nastavak operacija na svim područjima, naročito u Halepu. Front Al-Nusra i druge naoružane grupe bore se u Halepu, Idlibu i ostalim dijelovima Sirije koju ne kontrolišu ISIL i Asadove trupe. Dakle, pod izgovorm borbe protiv Al-Nusre i sličnih oružanih grupa nastaviće se ruske operacije bombardovanja.
Ruski premijer Dmitrij Medvedev je jučer izjavio da bi uključivanje Saudijske Arabije i ostalih arapskih zemalja u rat u Siriji izazvalo svjetski rat. Po Medvedevu nema nikakvih problema što Rusija svaki dan čini pokolj nad nenaoružanim sirijskim muslimanima, za njega nije sporno ni to što je Iran aktivno uključen u rat u Siriji. Možda je ovo razlog zbog kojeg su Amerika i Rusija napravile prevarantski sporazum o primirju u Siriji. Njima ne odgovara promjena stanja na terenu u korist sunija muslimana.
Nažalost, jedina opcija koju mogu očekivati muslimani u Siriji je nastavak stradanja.

Screenshot_70

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA