SAFF

Azerbejdžan: U odgovorima na napade neutralizirano 2.300 armenskih vojnika

Facebook
Twitter
WhatsApp

Najmanje 2.300 armenskih vojnika neutralizirano je u kontranapadu koji su pokrenule azerbejdžanske snage kako bi zaštitili svoj okupirani teritorij, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da je od 27. septembra ubijeno i ranjeno 2.300 armenskih vojnika.

Također, istovremeno je uništeno blizu 130 tenkova i oklopnih vozila, više od 200 artiljerijskih i raketnih sistema, oko 25 sistema protuzračne odbrane, šest komandnih i osmatračkih zona, pet skladišta municije, 50 protuoklopnih topova i 55 vojnih automobila.

Armenske snage u nedjelju ujutro izvele su nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku. Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA