Azerbejdžanska vojska danas oslobodila 21 selo /VIDEO/

950

Azerbejdžanska vojska oslobodila je još 21 selo i jedno naselje od armenskih snaga, objavio je u srijedu predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Hrabra azerbejdžanska vojska oslobodila je sela Gecegozlu, Asagi Seyitahmetli i Zerger, koji pripada Fuzuliju, zatim Belend, Papi, Tulus, Hajili i Tinli koji pripada Jabrayilu. Živjela azebejdžanska vojska. Karabah je Azerbejdžan”, napisao je Aliyev.

U još jednoj objavi na društvenoj mreži predsjednik Azerbejdžana je napisao da je oslobođeno naselje Minjivan u Zengilanu te sela Hurama, Humarli, Saril, Babayli, Ucuncu Agali, Hajalli, Girah Muslan, Udgun, Turabad, Muslan, Melikli, Jahangirbeyli i Baharli.
Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i još sedam okupiranih azerbejdžanskih regija.