SAFF

Azerbejdžanska vojska od armenske okupacije oslobodila Hadrut i još nekoliko naselja

Facebook
Twitter
WhatsApp

Vojska Azerbejdžana od armenske okupacije je oslobodila gradić Hadrut i još nekoliko okolnih mjesta, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev je u obraćanju naciji kazao da je azerbejdžanska vojska u historijskoj pobjedi od armenske okupacije oslobodila Hadrut te naselja Chayli, Yukhari Guzlak, Gorazilli, Gishlag, Garajalli, Afandilar, Suleymanli i Sur.

Ističući kako je oslobađanjem Hadruta i pod opsadu stavljena provincija Fuzuli, Aliyev je kazao da su azerbejdžanske snage ostavile uski koridor za evakuaciju i povlačenje ljudi iz te regije koja je pod armenskom okupacijom.

“Ne želimo krvoproliće. Napustite naš teritorij, mi ćemo ga osloboditi. Neka ne propuste ovu šansu koju im nudimo“, poručio je Aliyev.

On je, također, poručio kako će Azerbejdžan osloboditi svoj teritoriji koji je okupiran, a da to prvenstveno želi učiniti mirnim putem.

“Žalit će ako budu varali nakon sastanaka u Moskvi“, kazao je Aliyev.

Konsultativni sastanak ministara vanjskih poslova Rusije, Azerbejdžana i Armenije počeo je danas u Moskvi, a glavna tema razgovora je situacija u Nagorno Karabahu.

Trilateralni sastanak je organiziran inicijativom ruskih vlasti, a prisustvuju mu šefovi diplomacija Rusije Sergey Lavrov, Azerbejdžana Jeyhun Bayramov i Armenije Zohrab Mnatsakanyan.

Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA