SAFF

Bakhtyar Aljaf: Amerikanci su za to da se Turska ne bavi Balkanom …

Facebook
Twitter
WhatsApp

Izbori u Turskoj su svjetska vijest. Dok se uveliko prati izborni porces, analizira se i šta bi mogli biti neki naredni koraci tamošnje politike prema Balkanu ali i BiH. Iz Međunaordnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, kometariše Bakhtyar Aljaf.

– Mi trebamo sada da dođemo prvo do toga kandidata opozicije, rekao je da će ići stazama Ataturka i to znači da Turska ostane unutar svoje granice, da nema ambicije miješanja u vanjske stvari koje se dešavaju izvan Turske. Amerikanci su za to da se Turska ne bavi niti Balkanom niti Libijom, istočnim mediteranom, Azerbejdžanom, Irakom, da ostane unutar svojih granica. Mi znamo na Balkanu šta se događa. Amerikanci tu ulogu za sređivanje situacije na Balkanu prepuštaju Njemačkoj i kao što vidite, njemačka politika nije naklonjena BiH kao državi jer ovo što se dešava danas nije pravilno, nije u duhu prijateljstva ili BiH. Tu ovdje Turska radi balans. Ako sutra Turska izađe iz toga da se ne bavi više Balkanom, da nema karizmatičnog vođe kao što je Erdogan, vidimo šta će se dešavati u budućnosti. AK Partija i Erdogan imali su saradnju sa svima, posebno sa Srbima i Bošnjacima, to je balans, sigurnost…. to je neka sigurnost koja se daje da neće doći do eskalacije. Odnos koji je imao do danas sa Srbijom i Bosnom to je bio balans… ako ne bude njega imamo hrvatski faktor. Hrvatska će se miješati uz pomoć Njemačke, ali više – rekao je on za Hayat TV.

Kada je o ekonomiji riječi, ona je dio globalne politike i ne smijemo zaboraviti da je Turska članica G20, 20 najrazvijenijih država svijeta.

– Imate uvijek nade da se izvuče, nije zavisna od stranih investicija, pa kao da bez toga ne može. Priroitetan će biti Balkan. Ja sam siguran da BIH isto treba da pravi ambijent za investitore kao što je Srbija, normalno da će biti potpora i gradnja autoputa to je najvažniji faktor… bez puteva nemate investicija- poručio je Aljaf.

(Hayat TV)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA