Bakir Izetbegović o sumnjivom sastanku Miroslava Lajčaka sa Dodikom i Čovićem

542

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović uoči sjednice Kolegija ove stranke kazao je da su razlozi otkazivanja za danas planiranog sastanka sa delegacijom HDZ-a BIH lične prirode.

– Imao sam svoje razloge zbog kojih nisam mogao jutros otići. Ponudili smo već u srijedu da imamo sastanak, ili u petak. No, vjerovatno tamo nekad početkom sedmice će biti sastanak, kazao je Izetbegović.

Dodao je da je očigledno da Čović podržava Dodika kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara i slanja ANP-a.

– I mene čudi da to radi gospodin Čović. On to uporno ponavlja nije prvi put. Čović ponovo tvrdi da je to najmudrija opcija. Ja toliko mudar nisam, kazao je Izetbegović.

Govoreći o sastanku Dodika i Čovića sa slovačkim ministrom vanjskih poslova Miroslavom Lajčakom, koji je u nedjelju održan u Bratislavi, Izetbegović je kazao da nije pozvan, a da bi bilo bolje da je umjesto gospodina Lajčaka bio on.

– U BiH nikad nije dobro kad se samo dvojica sastaju. Gospodin Čović je jako nervozno reagirao svojevremeno kad sam ja sjeo sa gospodinom Dodikom i riješio Mehanizam koordinacije, napravio jednu dobru stvar za sve nas u BiH. Poslije će i Čovićeva stranka prihvatiti rješenje, ali bio je jedno vrijeme jako ljut, tako da me čudi da ide sa tim sastancima u dvoje, bez trećeg – izjavio je Izetbegović.