Bakir Izetbegović u uslovu za formiranje vlasti: Nikakav IPAP, isključivo slanje Godišnjih planova

1059

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je smatrao da će se proces formiranja vlasti u BiH završiti tokom maja, jer je, kako kaže bilo određenih naznaka da bi se mogao postići kompromis po pitanju MAP-a.

– Bilo je zaista blizu, i što se nas tiče to može biti već sutra. Ja sa nadam da će i strana koju predstavlja Milorad Dodik biti spremna na izvjesne ustupke, rekao je Izetbegović.

Dodao je da je BiH već u MAP-u, te da je jesenas država pozvana da podnese Godišnji plan.

– Šta je sadržaj tog Godišnjeg plana to je još uvijek diskutabilno. Dakle, u njemu stoji da postoji jedan opći konsenzus kada je u pitanju kretanje BiH ka članstvu u NATO-u. Nakon deklaracije NSRS to nije tako i to treba konstatovati. Dakle neke stvari treba konstatovati. Dalje, kretanje ka MAP-u nije još uvijek članstvo u NATO-u, o tome će se opet morati donositi neke nove odluke. Tako da prostoji jedan prostor unutar kojeg se može naći, po meni, kompromis, rekao je Izetbegović.

On je rekao da se u ovom času razgovara unutar Predsjedništva BiH, kada je u pitanju predaja prvog Godišnjeg plana (ANP-a) i imenovanje manadatara iz SNSD-a.

– To se dešava u ovom času u Predsjedništvu. Ja imam povjeranje u gospodina Džaferovića i u gospodina Komšića, tako da mislim da će se tu naći neko riješenje. O detaljima ne bih, jer mogu otežati stvari, rekao je Izetbegović.

On je rekao da se može naći prostor za dogovor između dva suprotna stava po pitanju NATO-a.

– Hajde da predamo taj Godišnji plan, a o samom članstvu ćemo se nanovo dogovarati. To je razlog zašto smo napravili jedan široki front u koji su uključeni i SBB i DF. Želimo da podijelimo odgovornost, da se nađemo u zajedničkim rješenjima, da podijelimo eventualni pritisak. Isključivo slanje Godišnjih planova, onako kako smo pozvani iz Birsela. Nikakav IPAP, nema se kretati nazad, nema tu pristajanja da se ide nazad i da to ne bude na liniji onoga što smo do sada govorili. Dakle, isključivo slanje Godišnjih planova i to će biti poslano ovako ili onako. Ja se nadam da će biti postignut kompromis, kaže Izetbegović.

Na pitanje da prokomentira stav Dragana Čovića da se Vlada FBIH ne može formirati dok se ne izmjeni izborni zakon, Izetbegović je odgovorio:

– Ja mislim da gospodin Čović neće taj jasni stav tako dugo držati. On nema razloga da se na takav način odnosi, niti time može nešto postići. Dakle, ako se bude nanovo nekim ultimatumima išlo prema bošnjačko-bosanskoj strani, smanjuju se šanse da se da i tu neko rješenje i iskoraci. Mi insistiramo da se to mora rješavati unutar presude Sejdić-Finci, Zorlak itd. Dakle presude koja kaže da svaki građanin u ovoj zemlji, na svakom pedlju njenom ima pravo da se kandiduje za svaku poziciju, uključujući Predsjedništvo BiH. Unutar toga smo bili našli i rješenja, jedan je bio aprilski paket, a drugi Fileov model, koji ej garantovao faktički, u ovom času gospodin Čović bi bio u Predsjedništvi, kojeg je Čović odbio.

Najavio je i da bi međunarodna zajednica u budućnosti mogla odučnije djelovati kada su u pitanju oni koji koče BiH u napretku. Opširnije u video prilogu-

(Saff/Vijesti.ba)