četvrtak, 9. mart 2023 / 17. ša'ban 1444

SAFF

BH Telecom: Neka Ambasada SAD dostavi sve dokaze o eventualnim zloupotrebama pravosudnim institucijama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Kompanija BH Telecom oglasila se saopćenjem za javnost nakon što je američka administracija na crnu listu stavila Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora OSA-e, za kojeg je navedeno da je zloupotrijebio resurse BH Telecoma za prisluškivanje.

“Neprijatno smo iznenađeni navodima iznesenim u saopštenju američkog Ministarstva finansija i trezora u dijelu obrazloženja uvedenih sankcija za gospodina Osmana Mehmedagića u kojem se spominje kompanija BH Telecom.

S tim u vezi, smatramo svojom obavezom da javnost upoznamo sa zakonskim i regulatornim okvirom u kojem djeluju svi operatori telekomunikacija u BiH, uključujući i BH Telecom. Operatori telekomunikacija, u skladu sa članom 4. Zakona o komunikacijama imaju obavezu da o vlastitom trošku osiguraju održavanje funkcije zakonitog presretanja telekomunikacijskih usluga i/ili djelatnosti koje obavljaju, kao i čuvanje i osiguranje telekomunikacijskih podataka. Dakle, obaveza svih telekomunikacijskih operatora jeste da osiguraju sisteme koji će omogućiti provođenje funkcije zakonitog presretanja ovlaštenim agencijama, a sve u skladu sa pozitivnim propisima.

Izuzimanje podataka iz telekomunikacijskog sistema se vrši samo i isključivo na osnovu važeće bh. legislative, a presretanje razgovora se može provoditi isključivo po naredbi nadležnog suda.

S obzirom na navedeno, pozivamo Ambasadu SAD da što prije sve dokaze, informacije i saznanja o eventualnoj zloupotrebi telekomunikacijskog sistema BH Telecoma dostavi nadležnim pravosudnim institucijama BiH jer tvrdnje iznesene u obrazloženju nanose nemjerljivu reputacijsku štetu našoj kompaniji, navode iz BH Telecoma.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA