SAFF

Biden: Izrael predstavio Hamasu sporazum od tri faze o okončanju rata

Facebook
Twitter
WhatsApp

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak da je Izrael predstavio Hamasu sporazum od tri faze kojim će se okončati sva neprijateljstva u opkoljenom Pojasu Gaze i osloboditi taoci iz obalske enklave.

Biden je apelovao na Hamas da prihvati sporazum i pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da ne podlegne pritisku članova svoje vladajuće koalicije koji se protive planu.

“Hamas više nije u stanju da provede još jedan 7. oktobar, što je jedan od glavnih ciljeva Izraela u ovom ratu, i iskreno, pravedan“, rekao je Biden govoreći o prekograničnom napadu koji je predvodio Hamas, a nakon kojeg je Izrael krenuo u ofanzivu na Pojas Gaze.

„Znam da ima onih u Izraelu koji se neće složiti s ovim planom i pozivaće da se rat nastavi na neodređeno vrijeme. Neki od njih su i u vladajućoj koaliciji i jasno su stavili do znanja da žele okupirati Gazu. Oni se žele boriti godinama, a taoci im nisu prioritet, apelovao sam na rukovodstvo u Izraelu da stane iza ovog sporazuma bez obzira na pritisak”, rekao je američki predsjednik Biden.

Ovako izgleda plan u tri faze:

– Prva faza traje šest sedmica i uključuje “potpuni prekid vatre”, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih područja Gaze; oslobađanje niza zarobljenika uključujući žene, starce i ranjene u zamjenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika. Američki taoci će biti pušteni u ovoj fazi.

Posmrtni ostaci ubijenih zarobljenika vratit će se njihovim porodicama. Palestinski civili će se vratiti u svoje domove u četvrtima širom Gaze, uključujući i sjever. Humanitarna pomoć će porasti, za 600 kamiona koji će ulaziti u Gazu svaki dan. Međunarodna zajednica će podijeliti stotine hiljada šatora. Sve to i još više započet će odmah.

– Druga faza bi uključivala razmjenu zarobljenika i oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući vojnike, zajedno s potpunim povlačenjem izraelskih vojnika iz Gaze.

– Treća faza će uključivati početak “velikog plana obnove za Gazu” i konačni povratak svih posmrtnih ostataka talaca koji su ubijeni.

Marwan Bishara, viši politički analitičar Al Jazeere o Bidenovom planu

Najnovija inicijativa za prekid vatre koju je iznio američki predsjednik Joe Biden još je jedna verzija onoga što je već predloženo.

Mislim da Biden pokušava biti preprodavač izraelske vlade dok pokušava prodati drugu verziju njezinih prijedloga koji ne izgovaraju jasno, jednostavno i sveobuhvatno riječi “trajni prekid vatre”.

Pomislili biste da je nakon osam mjeseci rata, nakon razaranja Gaze kakvo nismo nigdje vidjeli u proteklih 15 godina, da američki predsjednik ne može stati iza ideje o trajnom prekidu vatre doista zbunjujuće.

Izraelski čelnici stvarno su ugroženi pred Međunarodnim krivičnim sudom i Međunarodnim sudom pravde. Njihov položaj u regiji i svijetu je najniži.

Sjedinjene Američke Države i Bidenova administracija, prije svega, užasno pate zbog izraelskih ratnih zločina u Gazi. I zato mislim da predsjedniku Bidenu ovo treba danas. Treba im neka vrsta prelazne tišine, ako je moguće, kako bi prestao pritisak u zemlji i inostranstvu.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA