Bitka za gradonačelnika Tuzle: SDA će podržati kandidata DF-a i Socijaldemokrata

248

Jasmin Imamović ponovo će biti kandidat SDP-a za gradonačelnika Tuzle, a ostalo je da formalnosti budu okončane na nivou Glavnog odbora partije. Protukandidati aktuelnom gradonačelniku Tuzle bit će Vahid Jusufović, v. d. direktor Univerzitetskog-kliničkog centra (UKC) Tuzla, koji je kandidat Socijaldemokrata (SD) BiH i Demokratske fronte, a podržat će ga i tuzlanska SDA, te Mirjana Marinković-Lepić kandidatkinja Naše stranke.

Socijaldemokrate su kao protukandidata Jasminu Imamoviću suprotstavili kandidata koji je trenutno veoma prisutan u javnosti i ima dobar imidž, a iz te partije jasno su istakli da to planiraju iskoristiti.

Jusufović je jedan od najboljih oftalmologa u BiH, sa brilijantnom stručnom referencom, navodi Enver Bijedić, predsjednik SD BiH.

– U ratu je bio na čelu najveće sanitetske jedinice u Armiji RBiH. Sve to je dovelo do toga da ga Socijaldemokrati u Tuzli predlože za poziciju gradonačelnika – kaže Bijedić.

Pored SD-a iza Jusufovića stoji i DF, koji je zvanično njihov kandidat, a u bici za fotelju prvog u Tuzli, neće biti konkurencije iz SDA, što će ove izbore učiniti veoma zanimljivim.

– Mi smo imali jakog kandidata s kojim smo pregovarali da se prihvati kandidature. Kada su SD i DF izašli sa svojim kandidatom, procijenili smo da bi preveliko cjepkanje izbornog tijela najviše na ruku išlo aktuelnom gradonačelniku. Dakle, mi smo spremni podržati Jusufovića zbog njegove stručnosti i sposobnosti, ali i ratne prošlosti – kaže predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla Salko Zildžić.

Kada je u pitanju Gradsko vijeće, na čelu liste SDA bit će hirurg dr. Zijah Rifatbegović, a Zildžić naglašava, da je njihov cilj da se bez SDA ne može formirati vlast u Tuzli.

– Zaista je 20 godina vladavine previše. Jasmin Imamović je za to vrijeme imao i dobrih poteza, ali kako vrijeme prolazi njih praktično više nema, a Tuzla je sve samo nije ono što predstavljaju načelnik i njegovi ljudi. Zbog toga je krajnje vrijeme za promjene – kaže Zildžić.

(Faktor.ba)