utorak, 9. august 2022 / 11. muharrem 1444

SAFF

Bivši saborci protestirali zbog presude generalu Mahmuljinu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenice održala je danas u Zenici skup podrške generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine i bivšem komandantu 3. korpusa ARBiH Sakibu Mahmuljinu, koji je prošle sedmice na Sudu BiH nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora zbog nesprečavanja navodnih ratnih zločina na području Vozuće i Zavidovića.
Skup je počeo defileom ratnih zastava jedinica 3. korpusa, a ispred spomen-obilježja Kameni spavač na Trgu Alije Izetbegovića, okupilo se oko 300 bivših saboraca generala Mahmuljina. Skupu je nazočio i državni parlamentarac Šemsudin Mehmedović, koji je, zajedno s predstavnicima boračkih udruženja, položio i cvijeće na tom spomeniku.

– Sakib Mahmuljin, kao general – kriv je! Zato što je izašao iz Kozarca; zato što nije ostao, gdje su mu ostala tri brata i dvije sestre i 35 bližih rođaka. Sa Sakibom, krivi smo svi koji smo bili pod njegovom komandom, zato što nismo dozvolili plan, prije svega, Srbije pa onda Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Biljane Plavšić… Koji su javno kazali, što se može naći u medijima, da će, gledajući iz Doboja, doći lijevom stranom na Smetove, a desnom na Lisac i da će u Zenici “vriti ko u loncu”. Zato smo krivi! I Sakib Mahmuljin – poručio je u svom obraćanju predsjednik KTBO Grada Zenica Alija Redžić.

A nisu krivi, istakao je, oni koji su 9. januara proglasili Republiku Srpsku u BiH te srušili Ustav Socijalističke republike BiH.

– Nisam čovjek koji će kazati da ne treba pronaći krivce. Treba naći izvršioce, ali ni u kom slučaju Sakib Mahmuljin ne može biti kriv. On nije znao, niti je mogao znati, niti je u tom periodu bio na terenu. Sud, ako ima imalo realnosti, treba ovu presudu poništiti. Ja sam za to da se nađe i kazni svaki zločinac – kazao je Redžić.

Pukovnik Haris Ćatić iz Zavidovića istakao je kako je u tom gradu bilo ratnih zločina, ali da su počinioci, još od samog početka rata, 1992. godine, bili identifikovani te procesuirani. Presuda Mahmuljinu, podvukao je, rezultat nastojanja “da se izjednače agresor i žrtva”.

– Problem je što se etiketom ratni zločinac, kod neukog svijeta, zanemaruje pojam po komandnoj odgovornosti. Pa se osuđenik na 10 godina zatvora doživljava kao neko ko je naredio i lično vršio ubijanje – podvukao je Ćatić.

Bivši saborci generala Mahmuljina izrazili su nadu da će Sud BiH i Apelaciono vijeće preispitati sve navode iz optužnice Tužilaštva BiH te donijeti, kako su kazali, pravednu presudu.

(FENA)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA