srijeda, 4. oktobar 2023 / 19. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Bombardovana vojna fabrika u Iranu / Ukrajinci poručili: “Upozorili smo vas”

Facebook
Twitter
WhatsApp

U noći između subote i nedjelje za sada nepoznti dronovi napali su nekoliko lokacija širom Irana. Osim u Teheranu, sirene za uzbunu su se čule i u nekoliko drugih gradova. Serije eksplozija dogodile su se u mjestima u kojima se nalaze vojni objekti i rafinerije nafte.

Kako je saopšreno iz iranskog Ministarstva odbrane, jedan od napada dogodio se u 23.30 sati. Jedan dron je srušen, dok su dva pala na krov zgrade. Najveći udar dogodio se u Isfahanu. Kako je navedeno tamo je napadnuta fabrika funicije i dronova kamikaza Šahid-136.

Osim Isfahana napadi su se dogodili i u Hoju, provinciji Zapadni Azerbejdžan, Azarshahr, provinciji Istočni Azerbejdžan, Tabriz, Karaj, provinciji Alborz, Hamadan.
VIDEO: Snimak napada u Isfahanu


Nakon eksplozija u Isfahanu savjetnik Zelenskog poručio Irancima: Upozorili smo vas

Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Mihail Podoljak, oglasio se u nedjelju na Twitteru kako bi ismijao Iran nakon što je pretrpio napad dronom na postrojenje za oružje u Isfahanu, rekavši da ih je “Ukrajina upozorila”.

“Ratna logika je neumoljiva i ubilačka. Strogo naplaćuje račune autorima i saučesnicima. Panika u Ruskoj Federaciji, beskrajna mobilizacija, protivraketna odbrana u Moskvi, rovovi udaljeni 1000 kilometara, priprema skloništa. Eksplozivna noć u Iranu – proizvodnja dronova i projektila, rafinerije nafte. Ukrajina vas je upozorila”, rekao je Podoljak.

Kao dokaz ovog očiglednog upozorenja, Podoljak je podijelio komentar koji je napisao 24. decembra 2022.

“Iran, planirajući pojačati snabdijevanje Rusije raketama, bespilotnim letjelicama , očigledno ponižava institucije međunarodnih sankcija.. Važno je napustiti nefunkcionalne sankcije, nevažeći koncept rezolucija UN-a i prijeći na destruktivnije alate – likvidaciju pogona, hapšenje dobavljača.”

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA