subota, 9. decembar 2023 / 25. džumade-l-ula 1445

SAFF

Boris Johnson: ‘Njemačka je priželjkivala da Rusi brzo pregaze Ukrajinu‘

Facebook
Twitter
WhatsApp

Boris Johnson iznio je sugestiju da je Njemačka priželjkivala brzi poraz Ukrajine dok je Francuska čitavu situaciju negirala sve dok ruske trupe nisu prešle granicu, piše Daily Mail.

Bivši premijer Velike Britanije rekao je da su prije invazije 24. februara postojali različiti stavovi o napetostima između zaraćenih zemalja pri čemu je istaknuo tri najistaknutije nacije EU-a.

‘Njemački stav je u jednoj fazi bio da ako se to već dogodi, što bi bila katastrofa, onda bi bilo bolje da se cijela stvar brzo završi i da Ukrajina odustane od borbe. Mislio sam da je to katastrofalan način gledanja na stvari. Ali mogu razumjeti zašto su tako mislili.‘

Njemačka je nakon Putinove invazije nastojala smanjiti svoju ovisnost o ruskoj energiji, ali pred tom je zemljom i dalje zima u kojoj će potencijalno doći do nestanaka električne energije zbog čega su u septembru najavili dodatnih 199 milijardi eura energetske pomoći. Johnson je dodao: ‘Francuzi su do posljednjeg trenutka sve poricali. U to nema sumnje.‘

Francuski predsjednik Emmanuel Macron bio je na meti kritika zbog načina na koji se nosi s krizom – posjetio je Kremlj samo nekoliko sedmica prije nego što je Ukrajina napadnuta.

Johnson je također rekao da je talijanska vlada pod Mariom Draghijem ‘u jednoj fazi jednostavno govorila da neće moći podržati stajalište koje smo zauzeli‘ – unatoč tome što je ranije rekao novinama La Repubblica da su se po tom pitanju međusobno složili.

Oklijevanje Italije ponovno je povezao s ovisnošću te zemlje o ruskom plinu. No rekao je i da je Zapad brzo shvatio da se s Putinom ne može pregovarati i da je potrebna ujedinjena fronta.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA