SAFF

Boškailo očitao Konakoviću lekciju iz diplomatije: Mogao je reći ‘pitajte Esu, njega su u logoru ispitivali hrvatski oficiri’

Facebook
Twitter
WhatsApp

Profesor psihijatrije i jedan od najuglednijih predstavnika bosanskohercegovačke intelektualne elite u Americi i bivši predsjednik Bosanskohercegovačko-američke akademije za nauku i umjetnost Esad Boškailo komentirao je gostovanje ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića na HRT-u koje je izazvalo buru reakcija.

Boškailo je kao ljekar iz Počitelja prošao kroz šest logora HVO-a. Kasnije je s porodicom emigrirao u SAD i tamo postao psihijatar specijaliziran za traumu. Autor je potresne autobiografska knjiga ‘Ranjen i budan’.

Boškailovo svjedočanstvo, koje je napisao s američkom novinarkom Juliom Lieblich, na engleskom je 2012. objavio Vanderbilt University Press, pod naslovom “Wounded, I’m more awake”. U junu ove godine bosanski prijevod te knjige, naslovljen “Ranjen i budan”, objavljen je u Sarajevu.

Zbog svega ga je posebno pogodila skandalozni odgovor Konakovića na pitanje o karakteru rata u BiH.

Konaković je, naime, na pitanje voditelja da li je Hrvatska izvršila agresiju na BiH odgovorio: „Evo, biću diplomata da zadržim taj odgovor za sebe“.

Ministar Konaković – Zbunjen, Nejasan, Neodređen-ZNA SE!!! PRAVDA:
SUD u HAGU: “Utvrđen je međunarodni karakter sukoba i to da je politički i vojni vrh na čelu s Franjom Tuđmanom imao kontrolu nad HVO (Hrvatsko vijeće obrane, Hrvatska vojna komponenta tokom rata u BiH). Najviši državni dužnosnici Republike Hrvatske, tadašnji predsjednik Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak, označeni su, i u žalbenoj presudi, kao članovi UZP-a – naveo je Boškailo.

Dodao je i da bi osoba ispravno obavljala funkciju ministra vanjskih poslova, morala bi proći kroz višegodišnju školu diplomatije.

Naš minister je mogao jednostavno odgovoriti pitanjem: Tražite li vi od mene da interpretiram poznatu presudu Međunarodnog suda u Hagu o Agresiji Hrvatske države na Bosnu i Hercegovinu? Znate, o pravosnažnoj presudi se ne raspravlja, ona se mora prihvatiti i mora se sprovoditi.
A mogao je i reći da ni Hrvatska a ni Bosna ne žele živjeti u prošlosti i kako će jednog dana Hrvatska država prihvatiti i izviniti se svoje zločine iz agresije na BiH i da zajedno krenemo u bolje i normalnije odnose.

Ako mu je ovo bilo komplikovano, mogao je puno jednostavnije odgovoriti:

Ne znam Boga mi, pitajte Esu od Počitelja, možda on zna, u zloglasnom konc logoru Dretelj su ga nekoliko puta ispitivali oficiri Hrvatske vojske – napisao je Boškailo.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA