SAFF

Bošnjacima je u entitetu Rs uskraćeno pravo na maternji jezik

Facebook
Twitter
WhatsApp

Poslanik u Narodnoj skupštini Rs (NSRS) Ramiz Salkić rekao je danas, povodom obilježavanja Dana maternjeg jezika, “da je negiranje bosanskog jezika kao maternjeg jezika Bošnjaka u ovom entitetu sastavni dio sveopšte sistemske diskriminacije Bošnjaka u ovom entitetu koja se provodi sa ciljem mirnodopskog progona radi realizacije neostvarenog ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru”.

– Danas kada cijeli svijet obilježava Dan maternjeg jezika moramo iznova podsjetiti domaću javnost, ali i predstavnike međunarodne zajednice, da se u entitetu Rs u Bosni i Hercegovini Bošnjacima uskraćuje pravo da svoj maternji jezik izučavaju i imenuju onako kako osjećaju i žele – navodi Salkić u saopćenju za javnost.

Ponovno je pozvao vlasti tog entiteta da ispoštuju ustavno i zakonsko pravo Bošnjacima u ovom entitetu da svoj jezik imenuju kako oni žele, što je u skladu sa mišljenjem Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda entiteta Rs, kao i sudova u Bijeljini i Srebrenici.

Salkić je istovremeno pozvao međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini i visokog predstavnika da “djeluju na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine sa ciljem ostvarenja osnovnih ciljeva svojih misija, a ne da se povlače pred diskriminacijom koju zagovara i provodi vlast entiteta Rs prema Bošnjacima”.

– Izražavajući zahvalnost djeci i roditeljima širom ovog entiteta koji dižu svoj glas boreći se protiv diskriminacije koja se provodi u obrazovnom sistemu i javnom prostoru protiv bosanskog jezika, uvjeren sam da naša borba neće biti uzaludna i da će doći dan kada će se bosanski jezik izučavati ravnopravno u ovom entitetu sa druga dva službena jezika u Bosni i Hercegovini – navodi Salkić.

On podsjeća da je bosanski jezik viševjekovna historijska činjenica te da će kao takav ostati i opstati.

– Nikakvo negiranje je neće promijeniti. Historija će pamtiti one koji su pokušali provođenjem diskriminacije negirati bosanski jezika kao što će pamtiti i one koji su počinili teške zločine i genocid nad Bošnjacima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine – poručio je Salkić.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA