Bratić: “Svetosavska nagrada” je još jedan vid diskriminacije Bošnjaka u RS-u

270

Posljednji u moru diskriminatorskih poteza prema Bošnjacima u bh. entitetu Republika Srpska je insistiranje tamošnje vlasti da se nastavnom osoblju u ovom dijelu BiH dijeli priznanje “Svetosavska nagrada”.
Kao da su svi učitelji, nastavnici i profesori srpske nacionalnosti.Član Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a Senad Bratić (SDA) izrazio je žaljenje, jer nije bilo spremnosti da se prihvati prijedlog Bošnjaka da se dođe do kompromisnog rješenja u vezi sa Zakonom o srednjem obrazovanju u RS.

– To je neprimjeren potez. Radi se o obrazovanju koje u sekularnoj državi ne treba da bude opterećeno religijskim, vjerskim motivima. Da se ovako nešto dešava u FBiH, da se želi dodjeljivati priznanje, recimo bajramska nagrada, ja bih bio principijelan i glasao bih protiv. Ovako imamo na djelu još jedan vid diskriminacije Bošnjaka u RS-u, kako učenika tako i nastavnog osoblja. Jednostavno, nije demokratski, kao da ne živimo u 21. vijeku. Obrazovanje je najvažni sektor u kreiranju naše budućnosti – kaže Bratić.

U borbi protiv ovog vida diskriminacije naredni korak je žalba nadležnom tijelu Ustavnog suda RS-a.

– Ukoliko tu ne dođe do prihvatljivog rješenja, sljedeća adresa bit će Ustavni sud BiH – ističe Bratić.

(Saff/ Faktor)