SAFF

Broj poginulih u zemljotresima u Turskoj povećan na 35.418, a u Siriji 3.688

Facebook
Twitter
WhatsApp

Broj poginulih u zemljotresima koji su 6. februara pogodili jug Turske porastao je na 35.418, izjavio je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolija.

Turski predsjednik je dodao da je na bolničkom liječenju još uvijek 13.208 povrijeđenih.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak su pogodila južne dijelove Turske sa epicentrom u Kahramanmarasu.

Brojne spasilačke ekipe i dalje predano rade na akcijama potrage i spašavanja ljudi zarobljenih u ruševinama zgrada, a devetog dana potrage iz ruševina je spašeno nekoliko osoba.

U susjednoj Siriji u zemljotresima je poginulo najmanje 3.688 osoba, a 14.749 je povrijeđeno.

Očaj u Siriji zbog ‘nedovoljne i zakašnjele’ pomoći

Pomoć polako pristiže u sjeverozapadnu Siriju više od sedmicu nakon što su zemljotresi razorili regiju, ali stanovnici kažu da je nedovoljna i da je stigla prekasno.

U gradu Jindiresu koji drže pobunjenici, spasioci koji su tražili tešku opremu još uvijek je nisu dobili dok nastavljaju uklanjati preostala tijela iz ruševina.

“Preko granice u južnoj Turskoj, još se pronalaze preživjeli. Ali ovdje u sjeverozapadnoj Siriji, napori potrage i spašavanja su prekinuti petog dana jer spasioci nisu imali resurse”, rekla je novinarka Al Jazeere Zeina Khodr, izvještavajući iz Jindiresa.

Stanovnici grada rekli su za Al Jazeeru da su prepušteni sami sebi u borbi sa katastrofom.

“Spavamo na ulici. Nitko iz međunarodne zajednice nam ne pomaže”, rekao je Alan Ahmed.

“Nemamo grijalice, deke, ništa”, rekao je Nizar Al Mared, još jedan preživjeli.

“Samo šator nad našim glavama. Naše radnje su uništene. Ko će nam pomoći da ponovno izgradimo svoje živote?”, zapitao je.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA