subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Careva džamija u Foči 520 godina predstavlja dio naših identiteta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

U sklopu manifestacije „520 godina džamije Sultana Bajazita Velije“ u Goraždu održana je tribina o graditelju fočanskog monumenta koji ponovo dominira nad tim gradom.

Na tribini o osmanskom Sultanu Bajazitu u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu govorio je muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić. Govorio je o osobinama koje su krasile sultana čija je vladavina, u poređenju s prethodnicima, važila za doba mira. Sultan Bajazit je od sunarodnjaka zbog načina vladanja dobio nadimak “pravedni”.

– Ništa nije počelo s nama, pa s nama neće ni završiti. Moramo poznavati svoje korijenje, a ono je mnogostruko. Ima ga iz više ishodišta, što je dovelo do višeznačanosti našeg identiteta. Mi jesmo muslimani ali mi smo i Evropljani. Baštinimo našu islamsku tradiciju ali i tradiciju Evrope kao kontinenta. Baštinimo i našu bogumilsku tradiciju. Baštinimo i bosansku tradiciju koja je dugo bila zajednička svim ljudima koji žive ovdje – ističe muftija.

Za Carevu džamiju je rekao da predstavlja jedan od naših identiteta koji su važni za ukupno saznavanje naše povijesti, mentaliteta, odnosa prema sebi, odnosa prema drugima, i naravno odnosa prema okolini.

– Sa džamijom počinje da se razvija grad, trgovina, poslovi, pa i odnosi među ljudima. Dakle, ona je bila taj ključni međaš koji je doprinio da mi Sarajevo imamo kakvo imamo, da smo Foču imali kakvu smo imali, i sve druge gradove. E Careva džamija u Foči počinje svoju priču prije 520 godina zahvaljujući jednom velikom dobrom čovjeku, sultanu Bajazitu, koji je imao toliko dobra u sebi da je silna dobra ostavio iza sebe, tako da i danas možemo govoriti o toj džamiji kao o nečemu što smo mi, i to već 520 godina – pojasnio je muftija Remzija Pitić na tribini u Goraždu.

Prethodne noći sultanu Bajazitu u njegovoj džamiji proučena je hatma gdje je održana i današnja centralna hutba Muftijstva goraždanskog.

Ko je bio Bajazit II?

Bajazid II (3. decembar 1447 – 26. maj 1512) bio je sultan Osmanlijskog Carstva od 1481. do 1512. godine. Tokom svoje vladavine, konsolidovao je Osmanlijsko Carstvo i osujetio Safavidsku pobunu. Imao je značajnu ulogu u spašavanju jevreja i njihovog dolaska u Osmanlijsko Carstvo prilikom evakuacije iz Španije nakon proglašenja Alhambra dekreta.

Jedini je sultan po kojem su nazvane dvije džamije u Bosni i Hercegovini a bio je djed Gazi Husrev-begu.

Careva džamija, odnosno Sultan Bajezida Valije II. džamija, nalazi se u samom centru Foče, u Carevoj mahali. Nad gradom dominira sa istaknutog brežuljka zvanog Kavala, na prostoru između rijeka Drine i Čehotine, a iznad nekadašnjeg srednjovjekovnog otvorenog trga zvanog Pazarište. Jedna je od tridesetak carskih džamija u Bosni i Hercegovini. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Carevu džamiju u Foči je zapalila, a munaru minirala srpska vojska u aprilu 1992. godine. Kamenje od kojeg je bila izgrađena je odvezeno i bačeno u rijeku Drinu. Obnovljena je 2016. godine a svečano otvorena 12.05.2017. godine.

(Preporod.info)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA