Ćatić oštro kritikovao Neuera zbog pjevanja ustaških pjesama: Zvat će se Bosna i Hercegovina, a ti pjevaj šta hoćeš!

257

Njemački golman Manuel Neuer je dobio oštre kritike nakon što je pjevao ustaške pjesme tokom posjete Hrvatskoj.
Nakon njegovog ispada oglasio se i Adnan Ćatić.

“Zvat će se Bosna i Hercegovina i to se neće promijeniti, ne može to promijeniti nijedna pjesma čak ni kad je pjeva Manuel Neuer”, kazao je Ćatić.

Manuel Neuer, golman Bayerna i njemačke reprezentacije, ovih dana ljetuje u Hrvatskoj. Popularni  golman se brzo sprijeteljio s mještanima jednog mjesta u blizini Dubrovnika, pa je u jednom lokalu zapjevao  pjesmu u kojoj se spominje  “Herceg-Bosno, srce ponosno”.

Mediji u Njemačkoj su napali Neuera da je pjevao “fašističku pjesmu”. Bild koji je prednjačio u komentarima napisao je da je Neuer pjevao pjesmu desnih ekstremista odnosno, kako oni to nazivaju “Skandal-benda”. “Pjevanjem na hrvatskom jeziku u tamošnjem beach baru Neuer je izazvao uzbuđenje na Balkanu i na društvenim mrežama. Hrvati ga slave, ali ga Srbi i Bošnjaci žestoko napadaju. Što je toliko eksplozivno u pjesmi koju Neuer pjeva? Pa to što je izvodi uHrvatskoj poznati, ali u mnogim državama zabranjeni i zloglasni pjevač Thompson. On je pjevajući pjesmu “Jasenovac i Gradiška Stara” slavio zločine ustaša, hrvatskih fašista i nacističkih saveznika u Drugom svjetskom ratu. Na navedenim mjestima bili su koncentracijski logori u kojima su zatočeni, mučeni i ubijani deseci tisuća civila, Srba, Roma i Hrvata. Neuer pak pjeva njegovu pjesmu “Lijepa li si” u kojoj Hrvati svojataju dio Bosne i Hercegovine koji su u krvavom ratu s Bošnjacima sredinom 90-ih pokušali pripojiti Hrvatskoj”, stoji u tekstu Bilda.

(Saff/ sport1.oslobodjenje)