SAFF

Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH!

Facebook
Twitter
WhatsApp

Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je danas tehničke izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.
Riječ je o izmjenama zakona koje se odnose samo na integritet izbornog procesa.

“Dugo se o tome raspravlja, mnoge organizacije su doprinijele tome. Ja ću danas učiniti ono što je trebalo učiniti prije mnogo godina. Garancija slobodnih i poštenih izbora za sve građane BiH. Pošteni izbori za sve građane. Želim da obavijestim da donosim izmjene Izbornog zakona u skladu sa svojim mandatom Aneksa 5 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovo radim za sve građane BiH.”, kazao je Schmidt.

Evo šta donose izmjene Izbornog zakona

Iz OHR-a je objavljeno da izmjene čine paket koji “pokriva veliki broj oblasti”.
– Izmjene se odnose na poboljšanje integriteta i nadzora pri glasanju i prebrojavanju glasova, uključujući i veću sigurnost pri rukovanju izbornim materijalima prije i nakon glasanja, te profesionalizaciju biračkih odbora.

Veća transparentnost pri registraciji birača, pogotovo kada su u pitanju osobe koje glasaju u odsustvu i izbjeglice, ali i provjere ispravnosti registra birača.

Transparentnije i sigurnije odvijanje izbora od početka do kraja, što podrazumijeva, između ostalog, i elektronsku identifikaciju birača, videonadzor, kao i elektronsko prebrojavanje glasova.

Jasnije zaštite ljudskih i građanskih prava prije, za vrijeme i poslije izbora, uključujući i preciznije procedure za rješavanje žalbi i sankcioniranje, te poboljšanje rodne ravnopravnosti.

Sprečavanje manipulacije birača, između ostalog i strožijim mjerama protiv prijevremene političke promocije i lažnih vijesti, uz veću transparentnost kada je u pitanju finansiranje kampanja i medija.

Nesmetana provedba izbora s pravovremenim osiguranjem sredstava za provedbu izbora i boljim definiranjem ovlasti, integriteta i nezavisnosti Centralne izborne komisije.

Imajući u vidu opseg ovoga paketa, ali i kratko vrijeme prije sljedećih izbora, predviđeno je da se ove mjere uvode postupno na odabranim pilot-područjima na Općinskim izborima 2024., kako bi se testirala i omogućila široka primjena za Opće izbore 2026 – navedeno je iz OHR-a.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA