Cionisti izdali fetvu: Islam zabranjuje proklinjanje Izraela, upozorava izaelsko ministarstvo

1494

IslamBosna.ba– Izraelska okupaciona vlada je upozorila muslimane da je ‘vrijeđanje Izraela” zabranjeno (haram) po šerijatu jer ova država nosi ime poslanika.

U subotu na svome Twitter nalogu na arapskom jeziku okupaciono Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo snimak egipatskog alima koje poziva narod da proklinju jevrejsku državu.

“Zar ne znate da je vrijeđanje Izraela haram?”, napisali su iz Ministarstva na Twitteru.

Ministarstvo je navelo Halida el-Džundija, poznatog provladinog šejha, kao izvor fetve.

“Nemojte vrijeđati Izrael…riječ ‘Izrael’ je ime poslanika islama. Pazite da vaš jezik ne sklizne i uvrijedi ovu riječ”, kazao je Džundi na snimku tokom vjerskog programa.

Egipatski alim je, također, pozvao gledaoce da ‘zanemare svoj neprijateljski stav prema državi Izrael’ i da se suzdrže od vrijeđanja imena ove zemlje.

Provokativna izjava dolazi u mjesecu ramazanu, kada muslimani poste od izlaska do zalaska sunca i izbjegavaju ružan govor.

Izrael je, shodno Bibliji, drugo ime poslanika Jakoba (Jakuba) kojeg Jevreji, kršćani i muslimani smatraju poslanikom.

Primjetna je i promjena stava egipatskog alima koji je 2016. godine izjavio da je Izrael neprijatelj i da pravi drugi Holokaust svojom manipulacijom javnog mnijenja.

Egipat i Jordan su jedine arapske zemlje koje, zvanično, imaju mirovne sporazume s Izraelom, iako je normalizacija odnosa sa jevrejskom državom postala sve popularnija u regiji.

IslamBosna.ba