SAFF

Cionistički planovi rušenja džamije Al-Aqsa: Izraelci spremaju klanje crvene krave

Facebook
Twitter
WhatsApp

Izraelska televizija Channel 12 prije nekoliko dana bavila se usponom i posljedicama vjerskog cionizma u Izraelu, njegovim naporim da Izrael pretvori u ekstremističku židovsku vjersku državu i ubrzane pripreme za izgradnju Trećeg hrama od strane sadašnje izraelske vlade, čiji je vrhunac ubrzanje tempa judaizacije Jerusalema.

Spomenuti cionistički krugovi čekaju pojavu crvene krave bez mahane, koja je, prema judaizmu, ključna za predviđanje o ‘kraju vremena’ i koja utire put za ubrzanje uništenja džamije Al-Aqsa.

Taj hram, kažu radikalne jevrejske grupe, mora biti izgrađen na uzdignutom platou u starom gradu Jerusalema poznatom kao Brdo hrama, gdje se danas nalaze Mesdžidul Al-Aqsa i džamija Kupola na stijeni.

Naime, Židovi vjeruju, na osnovu Talmuda, da oni ne mogu srušiti Mesdžidu-l-qksa, a sagraditi i ući u Solomonov hram, sve dok ne pronađu crvenu kravu bez mahane. A kada se ona pronađe, onda se mora pristupiti posebnom ritualu njenog klanja, spaljivanja i čišćenja njenim pepelom.
Većina Židova vjeruje da je ulazak u Haremsko brdo (Sion), odnosno Quds, veliki grijeh prije čišćenja pepelom crvene krave, koje će im omogućiti ulazak u sveti prostor. Također, većina Židova koji žive u Palestini smatra da će se gradnja Hrama ubrzati nakon pojave njihovog očekivanog kralja (Dedždžala), što ukazuje na razmjere njihove vezanosti za izgradnju Hrama, bez obzira na prilike, okolnosti i iskušenja kojima budu izloženi.

Prije desetak godina, Židovi su, navodno, na jednoj farmi, bili pronašli crvenu kravu i pripremili poseban oltar za njeno žrtvovanje. Nekoliko rabina uvježbali su način klanja, spaljivanja i čišćenja njenim pepelom, a bili su pripremili i sliku Hrama koji se treba graditi. Međutim, taman kada je sve bilo pripremljeno za ritual, desio se problem koji je poremetio kompletan proces. Naime, na koži ”Crvene krave” pronađena je jedna crna tačka što ju je odmah diskvalificiralo i oduzelo joj ”svetost”, jer ona jednostano mora biti potpuno crvena.

U srijedu se nekoliko desetina Izraelaca okupilo na konferenciji na periferiji Šila, ilegalnog izraelskog naselja u blizini palestinskog grada Nablusa, kako bi razgovarali o vjerskoj važnosti crvenih krava, te da bi ih i vidjeli.

„Ovo je novi trenutak za jevrejsku historiju“, rekao je Haim, 38-godišnji izraelski naseljenik, za Middle East Eye dok se spremao da zauzme svoje mjesto.

Godinama su članovi zajednice Trećeg hrama, predvođeni Institutom za hramove sa sjedištem u Jerusalimu, koji je organizirao konferenciju, u potrazi za crvenim junicama koje odgovaraju opisu onih iz Tore. Savršene krave ne smiju imati nijednu mrlju, niti bijelu ili crnu dlaku. Ne smiju biti korištene za rad.

“Ove krave su dovedene čak iz Teksasa i uzgajane su u posebnim uslovima kako bi se održala njihova čistoća”, rekao je Yahuda Singer, 71-godišnjak iz naselja Mitzpe Yericho i prevodilac brošure o crvenim junicama.

„Nije čak dozvoljeno da se neko osloni na njih“, rekla je Singerova supruga Edna (69). „Možete ih učiniti nečistim tako što ćete im samo staviti jaknu na leđa.“

Tako su neki jevrejski aktivisti, zajedno sa američkim evangelističkim kršćanima koji vjeruju da će izgradnja Trećeg hrama potaknuti drugi Isusov dolazak i Armagedon, odlučili uzgajati crvene krave.

Godine 2022. pet od ovih obećavajućih mladih krava, blagoslovljenih sjajnom oker kožom, stiglo je u Izrael sa ranča iz Teksasa uz mnogo medijske pompe. Sada ih možete pronaći u arheološkom parku, odvojene od biblijskih ruševina i cvjetnih grmova lavande visokom čeličnom ogradom.

Rabin Yitzchak Mamo, iz grupe Third Temple Uvne Jerusalem, ranije je rekao za Christian Broadcasting Network da je planirana ceremonija za Pashu krajem aprila.

Yaakov, 19-godišnji učenik ješive iz Los Angelesa koji je želio da bude identificiran samo po imenu, došao je u Shilo kako bi lično vidio krave.

“Čuo sam za crvene junice i za Prvi i Drugi hram znam cijeli svoj život, tako da sam zaista uzbuđen zbog prilike da vidim jednu danas,” rekao je za MEE.

Yaakov razumije da je perspektiva izgradnje Trećeg hrama na mjestu Al-Aqsa kontroverzna, “ali mislim da ne bi trebala biti”.

“Tamo je nekada bila crkva, pa džamija. Prvobitno je to bio jevrejski hram, tako da bi opet trebao biti”, rekao je. “Ne mora biti nasilno.”

Boruch Fishman, dugogodišnji član pokreta Trećeg hrama, rekao je da je dug put između klanja crvene junice i izgradnje Trećeg hrama.

On je identifikovao 13 problema koje je potrebno riješiti prije nego što izgradnja može početi – uključujući traženje izraelskog parlamenta, Kneseta, da legalizira takav plan.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA