SAFF

Članovi OO SDP Novi Grad traže sankcije za Vojina Mijatovića: Izjednačio je pripadnike Armije RBiH sa agresorom

Facebook
Twitter
WhatsApp

Članovi Opštinske organizacije SDP Novi Grad Sarajevo uputili su zahtjev Predsjedništvu Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine za pokretanjem disciplinske odgovornosti za Vojina Mijatovića, potpredsjednika SDP-a i ministra u Vladi FBiH.

“Obraćamo Vam se sa zahtjevom za disciplinskom odgovornošću po pitanju objavljenog statusa našeg člana Vojina Mijatovića, aktuelnog potpredsjednika Vlade FBiH i ministra razvoja, poduzetništva i obrta, na svom Facebook profilu.

Naime, u statusu koji je imenovani objavio naveo je između ostalog sljedeće:
– ….sopstvenu djecu koja su se rodila posle rata ste isto vaspitali, ja vam moram reći
brutalno su vas z..li vaši lideri i komandanti, ništa niste dobili, izdali su vas i prodali na
sve tri strane, a vi dalje ako želite samo napred do potpunog istrebljenja…,
– ….apsolutno me ne interesuju vaše istine i vaše istorije i historije, ako imate snage za
danas i sutra hajmo, ako ne želite pobijte se u svojim getoima prošlosti….,
– …i ne ne interesuje me Bosna u kojoj će biti kako samo jedni kažu, i ne nemate vi pojma o budućnosti, vama je savršeno u vašoj katastrofalnoj prošlosti…

Napominjemo Vas da je u presudama Haškog tribunala jasno i precizno kazano da je na
suverenu, nezavisno i međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu bila izvršena oružana agresija. Izjednačavati one koji su stali u odbranu Bosne i Hercegovine sa onima koji su naređivali granatiranja, vršenje genocida, ubijanje nedužnih civila je nedopustivo i neprihvatljivo”, navode u svom dopisu.

Ističu da je prije trideset i jednu godinu legalno Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je donijelo Ukaz o formiranju Armije RBiH i to je bila jedna od najvažnijih odluka u dugoj prošlosti naše države.

“Zbog toga, ovo se kosi sa svim civilizacijskim vrijednostima i vrijeđa one časne članove SDP-a koji su hrabro stali u odbranu svoje države onda kada je bilo najpotrebnije. S tim u vezi, insistiramo da zahtijevate od Vojina Mijatovića da se izjasni u kom svojstvu, tj.
ulozi je iznio ovakve stavove (građanin, član SDP-a, ministar, potpredsjednik Vlade FBiH), kao i da postupajući u skladu sa statutarnim odredbama preispita se disciplinska odgovornost imenovanog”, navodi se.

Inače, zahtjev su uputili članovi Općinskog odbora SDP Novi Grad koji su u oktobru 2023. podnijeli ostavke, a koje do danas niko nije razmatrao. Među njima su bivši pripadnici Armije RBiH i MUP RBiH.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA