Čović i Izetbegović: Ništa novog nema, ali postoji dobra atmosfera

247

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović obratili su se javnosti nakon sastanka visokih stranačkih delegacija o formiranju vlasti.

Bakir Izetbegović je kazao da je sastanak održan u dobroj atmosferi.

”Imali smo jedan dobar sastanak u dobroj atmosferi, dugo smo u koalicijama. Mislim da držimo stabilnost u BiH, nekad bude više kemije nekad manje što bi rekao gospodin Čović. Ovu atmosferu treba pretvoriti u jednu efikaciju saradnju. Mislim da unatoč krizi koja traje već godinu dana, zasada rezultati rada vlada nisu loši.

U Bosni i Hercegovini sve napreduje od tri do pet posto. Broj uposlenih je veći od hiljadu mjesečno, ali kriza će se početi osjećati. Pretvaramo Federaciju u veliko gradilište, ali ako ne bude novih kredita doći će usporavanja. SDA insistira da se imenovanje komisija ne veže za imenovanje novog Vijeća ministara. HDZ smatra da to nije moguće uraditi, ali evo o tome ćemo nastaviti da razgovaramo na zajedničkom Kolegiju koji će biti zakazan 14. ovog mjeseca”, poručio je on.

Potom je govorio o principima kompromisa naglasivši da nijedna strana kad je ANP u pitanju, ne može diktirati.

”HDZ ima stav da ANP nismo trebali vezati za imenovanje novog mandatara i tu se ne slažemo. SDA smatra da se radi o zaštiti vladavine zakona, o tome da entitet ne može narediti državi. Tako da mislim da je izlaz u postizanju kompromisa i tu svi trebaju neki korak napraviti i da ne može nijedna strana diktirati. Da će biti više razumijevanja i da će se kompromis postići.

Približavamo se tome da se definišu principi na Fderalnom nivou. Da ima spremnosti na kompromis, to se danas osjetilo. Postoji jedna spremnost i mislim da će se u tom smijeru krenuti. Valja impelentirati presude Ustavnog suda i presude Suda za ljudska prava”, dodao je lider SDA.

Na kraju obraćanja kazao je da je postignut dogovor o zajedničkom nastupu ovih stranaka u pojedinim sredinama na predstojećim lokalnim izborima.

”SDA je zainteresovana za rotiranje nekih ministarstva u Vladi Federacije, ohrabrićemo HDZ i SDA da formiraju novi saziv i da krenu u tom smjeru. I dogovorili smo se da na lokalnim izborima u opštinama gdje Hrvati i Bošnjaci čine manjinu, koordinaramo aktivnosti i da zajednički faktički nastupimo na lokalni izborima”, poručio je Izetbegović.

Ćović je medijima nakon sastanka u Mostaru rekao da je sastanak bio otvoren i prijateljski i da svaki sastanak pravi novi korak ka optimizmu. Najavio je nastavak razgovora o saradnji stranaka, a sve kako bi se relaksirali odnosi između Bošnjaka i Hrvata i SDA i HDZ-a BiH.

Govora je bila i o formiranju vlast, a Čović je kazao da vjeruje kako će se iduće sedmice o tome razgovarati u Sarajevu najavljujući sjednicu zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine BiH odnosno rukovodstvo oba doma PSBiH.

Dogovoreno je da će se razgovarati o izmjeni Izbornog zakona BiH i da će sastanak ekspertnih timova SDA i HDZ-a BiH biti održan 14. novembra 2019. godine.

“Stvaramo ambijent koji nudi povjerenje, a sve u funkciji da BiH profunkcioniše na euroatlantskom, ali i ekonomskom putu”, kazao je Čović.