subota, 9. decembar 2023 / 25. džumade-l-ula 1445

SAFF

Čović izdao zadatke Osmorki: Moraju sazrijevati, bit će ispit, rok za Izborni zakon počinje teći…

Facebook
Twitter
WhatsApp

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović govorio je večeras o formiranju vlasti na svim nivoima u BiH bez SDA i DF-a. On je za RTV HB izdiktirao šta sve mora Osmorka da uradi kako bi njihova vlast uspjela.

Komentirao je lider HDZ-a današnju sjednicu Doma naroda FBiH i ponudio svoje mišljenje o izazovima sa kojima smatra da će se suočiti stranke Osmorke.

“Mislim da sve što radimo zadnja dva mjeseca ide po planu. Ispunjava se ono što je naša agenda i u kantonima, na niovu FBIH i na državnom nivou. Zadovoljan sam i Domom naroda. Uvjeren sam da će izdržati, ali objektivno govoreći mi ćemo uvijek biti testirani. Oni moraju sazrijevati, taj miks političkih opcija koje se veže za sarajevsku političku scenu. Danas preuzimaju odgovornost za vlast u BiH i populizam mora nestati. Mislim da će ih to učvrstiti”, kazao je Čović u programu RTV HB.

Istakao je kako se nada da će već u narednih sedam ili osam dana biti riješeno popunjavanje Dom naroda BiH iz Federacije BiH.

“Mi smo jučer imali sjednicu predsjedništva HDZ-a gdje smo razgovarali da budemo obazirivi. Kroz implementaciju moramo osigurati da bez legitimnih predstavnika vlasti nema. Sada su većine su dosta napregnute zbog izmjena izbornog zakona”, rekao je Čović.

“To je borba nakon dugo dugo godina idete u opoziciju. Siguran sam da kako vrijeme bude odlazilo, ako budemo dinamični, onda ćemo zatvoriti put za opstrukcije ili retrogradno ponašanje političkih opcija. Prostor za SDA će se suziti, ja se nadam, vremenom”, rekao je Čović.

Smatra da se pravi pritisak na Osmorku na temelju narativa “izdaje nečega” te da se to radi u kombinaciji vjerskih institucija i politike.

Istakao je kako se bez SDA ne može samo u Srednjobosanskom kantonu jer su tamo osuđeni na saradnju, kao i da to Osmorka razumije.

Govorio je o vlasti na federalnom nivou te o tome ko će biti novi ministri po prijedlogu HDZ-a.

“Siguran sam da od šest ministara, četiri ili pet njih će biti od 35 do 40 godina starosti na nivou Federacije. Dajemo šansu ljudima koji nisu bili na političkoj sceni. Želim da naša kampanja za lokalne izbore krene već ovaj mjesec. Na ovoj politici možemo uvjerljivo dobiti, da mlade ljude uvučemo u politiku. Da ne budu samo nijemi posmatrači”, najavio je.

“Bit će ispit, ali smo se jednostavno dogovorili da taj termin od 6 mjeseci koristimo.To je realno vrijeme. Mislim da su sadašnji partneri i način na koji smo se postavili pravi, nikome nećemo dati da sa BiH špekulira i da nam govori da smo UZP. Uvjeren sam da je to dostatno jer samo moramo riješiti dvije stvari, Dom naroda i hrvatskog člana Predsjedništva. Uvjeren sam da neće biti nužno otvarati neke velike pregovore. Čim napravimo Vladu FBiH taj rok počinje teći”, smatra lider HDZ-a.

“Kada smo sa visokim predstavnikom razgovarali, pitao me je odakle mu garancija da mi nećemo blokirati izborni proces. Smišljao je šta je ko stigao. Pitao sam ga ima li šta razumno što pokazuje da će Hrvati blokirati sprovedbu izbora. Prije no što je ovo nametnuo također sam mu rekao da mene može držati samo za riječ, ne za bilo šta drugo”, rekao je večeras lider HDZ-a tokom gostovanja u programu RTV HB.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA