Čović nakon sastanka sa Izetbegovićem: Dogovorili smo da otpočnemo proces traženja rješenja

251
Foto: Fena

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH), predvođene stranačkim liderima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, razgovarale su danas u Sarajevu o Izbornom zakonu BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon sastanka kazao novinarima da su dogovorili da nastave proces traženja rješenja. Dodao je da predstavnici stranaka koji su zaduženi za to razgovaraju o tome.

– Dogovorili smo da otpočnemo proces traženja rješenja i ja se nadam da i ovaj trenutak, dok mi sjedimo ovdje, naši ljudi koji su zaduženi za to raspravljaju o tome i vjerujem da ćemo napraviti jedan precizan plan kako da ove dvije stranke, ja se nadam do kraja iduće sedmice, mogu ponuditi neka rješenja kao jedan zajednički sadržilac našeg rada pa da onda eventualno uključimo sve druge koje treba uključiti da bi ovakav zakon dobio promjene u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Čini mi se da i dalje klima i nivo koji gradimo ka tom povjerenju, ili kako neko kaže otopljavanju odnosa dosta dobra i mislim da ćemo nastaviti u tom duhu i dalje – rekao je Čović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao da su zadali sebi rok od dvije sedmice da pokušaju neki okvir napraviti za rješenje implementacije odluka dvaju sudova, Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH.

– Cijenimo da ima šanse da se postigne dogovor. Kada napravimo jedan orjentacioni okvir, tada ćemo uključiti i koalicione partnere – SBB i DF. Ja sam tako dogovorio sa njihovim predsjednicima da prvo napravimo jedan okvir, dinamički plan. Zatim, ako uspijemo sa njima postići dogovor, a mislim da ima šanse, onda bi to sve išlo dalje kroz proceduru unutar Parlamentarne skupštine – naveo je Izetbegović.