SAFF

Čovićev novinar otkrio suštinu: “Osmorka i HDZ žele zaustaviti ‘nametanje’ Komšića”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zoran Krešić, novinar prohadezeovskog Večernjeg lista, na zanimljiv način je komentirao današnji sastanak u Konjicu između HDZ-a BiH i stranaka Osmorke. On je za portal Bild.ba otkrio suštinu koalicionog odnosa Osmorke i HDZ-a.

Krešić ističe kako je odlazak SDA u opoziciju svima donio olakšanje.

“Iako se očekivalo kako će tri dana trajati razgovori HDZ-a BiH i Osmorke oko raspodjele ‘plijena’ doslovno su se novi partneri dogovorili oko raspodjele glavnih resora tek za nekoliko sati sastančenja u Konjicu. To samo po sebi govori o ozračju koje vlada među novim “ljubavnicima” kako je to slikovito opisao jedan od sudionika razgovora. Ja imam dojam kako je svima laknulo i da zapravo sve čemu svjedočimo rezultat jednog posve suprotnog ozračja kakvo se stvaralo dok je SDA bila u vlasti zajedno s radikalnim krilom DF-om”, rekao je Krešića za portal Bild.ba.

Čini mu se, dodaje, kako svi učesnici sastanka zauvijek žele zaustaviti fenomen Komšić.

“Strah i mržnja koju su sijali i na taj način teško zagađivali hrvatsko-bošnjačke odnose, a što je kulminiralo s nametanjem Sejde Bajramovića (aka. Željko Komšić), svi sudionici, imam opet dojam, žele zaustaviti”, rekao je Krešić, novinar blizak Draganu Čoviću.

Te nove postavke neće same po sebi dovesti do potpunog popravljanja prilično napete situacije, ali će dugoročno imati izniman rehabilitacijski potencijal. Uspostava komunikacije, a zatim i postupan povratak povjerenja siguran je put prema naprijed. Veliki poticaj novoj vlasti, očito je, daju stranci. Ponajprije američka administracija. I svi su složni kako je potrebno promijeniti fokus. A zajednička tema oko koje se svi slažu jest put prema EU”, kazao je Krešić za portal Bild.

Krešić kaže kako “u slabljenju AID-ovog utjecaja vidi priliku za poboljšanje bošnjačko-hrvatskih odnosa koji su na niskim granama zadnjih godina”.

“To je jedno od temeljnih opredjeljenja i kod srpskih političara. Jednako je tako važno da najveći remetilački faktor posljednjih godina – SDA i njezina duboka država s paraobavještajnom strukturom ode u oporbu, odnosno da oslabi njezin utjecaj. Koliko taj AID bude slabiji toliko više rastu izgledi da se odnosi Bošnjaka i Hrvata pozicioniraju tamo gdje su uvijek morali biti – na ravnopravnoj osnovi i s jednakom odgovornosti za ovu državu i njezinu budućnost”, zaključio je Zoran Krešić.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA