nedjelja, 1. oktobar 2023 / 16. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Crnadak raskrinkao Schmidta: On radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega

Facebook
Twitter
WhatsApp

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je da, prema njihovim saznanjima iz Ministarstva vanjskih poslova, od momenta kada je Christian Schmidt imenovan u maju 2021. godine, član Predsjedništva BiH iz reda sprskog naroda, a u to vrijeme je bio Milorad Dodik, nikada nije uputio zvaničan dopis MVPBiH, niti je usmeno obavijestio ministra da Schmidt ne može dobiti diplomatsku iskaznicu i da mu se ona ne smije izdati.
Crnadak je na press konferenciji u Banjoj Luci kazao da to nije uradio niko ni od saradnika tadašnjeg člana Predsjedništva BiH.

– To je bilo vrijeme kada se završavala pandemija virusa korona i nije se ni moglo očekivati tada da Dodikovi savjetnici reaguju, jer je glavni međunarodni savjetnik u to vrijeme bio zauzet brojanjem para od zarade koja je nastala tako što je porodična firma te osobe prodala medicinsku opremu i respiratore RS-u za desetke miliona KM. Dakle, imali su preča posla – rekao je Crnadak, saopćeno je iz PDP-a.

Podsjetio je da je član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda dio institucije koja vodi vanjsku politiku.

– Dalje, prema našim informacijama, ni Zoran Tegeltija, koji je tada bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nije uputio nikakav zvaničan dopis Ministarstvu vanjskih poslova, niti ih je usmeno obavijestio da se Schmidtu ne smije izdati diplomatska iskaznica. Također, niti srpski član Predsjedništva, niti predsjedavajući Vijeća ministara nisu nikada na sjednicama institucija u kojima su se nalazili ovo pitanje stavili na dnevni red – rekao je Crnadak.

Ističe da se iz ovoga zaključuje da se radi o velikom propustu srpskih kadrova i da ni SNSD, ni njihov predsjednik nisu ništa uradili da na bilo koji način otežaju ili zakomplikuju djelovanje Schmidta, osim što su davali izjave.

Prema njegovim riječima, izjava nema veliko značenje, a pogotovo ako izjavljuju jedno, a rade drugo.

– Kada se napravi analiza i sagleda šira slika, u kojoj se nalazi i Schmidtova izjava da su se na izborima desile manje nepravilnosti, zatim posjeta njemačke delegacije na dan SNSD-ovog kontramitinga kada se još nisu znale razmjere krađe, pa ni zvanični rezultati izbora, a oni su tada sa Dodikom šetali po Banjoj Luci, pa smiješne prijetnje hapšenjem, a onda dolazak Schmidta u Banju Luku i na kraju neprimjeren pokušaj prljanja opozicije od strane Schmidta, zaključak je jasan: Schmidt radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega – smatra Crnadak.

Pozvao je SNSD, kao najodgovorniju stranku u RS-u da se oglasi u vezi tri teške i sramotne stvari koje su se desile u svega nekoliko dana.

– Imamo povlačenje pištolja na ulici, kao u kaubojskim filmovima, od Dodikovog savjetnika, Branislava Okuke. Samo dan prije toga desilo se prostačko vrijeđanje novinara od načelnika Šipova, visokog funkcionera SNSD-a. I imamo još nerazjašnjenu dilemu famoznog Kike i kako je i na koji način taj čovjek mogao da boravi sam u kabinetu predsjednika RS-a i snimi video koji je izazvao zgražavanje, pa i bijes naroda. SNSD treba da se o svemu tome oglasi. Zašto šute – pita Crnadak.

Na pitanje novinara kako komentariše Schmidtov boravak u Banjoj Luci, Crnadak je rekao da je to dio dogovora sa Dodikom.

– Ima li iko da zaista misli da vrh SNSD-a, RS-a i sam Dodik nisu znali da on dolazi? Ponavljam, sve je dogovoreno – izričit je Crnadak, navodi se u saopćenju.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA