SAFF

Čubrilović: “Nastavljamo sa vraćanjem nadležnosti Republici Srpskoj”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je uvjerenje da će i naredni saziv parlamenta nastaviti da se bavi vraćanjem nadležnosti Republici Srpskoj, te ocijenio da će taj proces potrajati, s obzirom da ni nadležnosti nisu jednom odlukom prenesene na nivo BiH, nego je to trajalo godinama.

Novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske u novu godinu ulazi rasterećno, jer je prethodno usvojen budžet ali i program ekonomskih reformi, izjavio je za Glas predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović.

On je kazao da je važno zadržati stabilnu, dvotrećinsku većinu da bi se na taj način zaštitio glas člana Predsjedništva BiH u Sarajevu.

– To je obaveza i pravo Narodne skupštine na zahtjev člana Predsjedništva da reaguje na način kako je reagovala. Sigurno je Narodna skupština i tim činom postala vidljivija, postala je faktor odlučivanja, što joj Ustav daje. Ustavno pravo je njeno da bude faktor odlučivanja, u konačnici kod neslaganja člana Predsjedništva iz Republike Srpske s ostala dva člana. To je veoma važan institu – rekao je Čubrilović.

Prije skoro godinu dana Skupština RS-a je usvojila zaključke o izlasku tog entiteta iz državnog pravosuđa, indirektnih poreza, sigurnosti i odbrane i formiranje entitetskih agencija. Narednih mjeseci izglasano je više zakona o povratu nekoliko nadležnosti. A onda su malo napravili pauzu da vide reakciju međunarodne zajednice. Naravno, Milorad Dodik i njegovo društvo su oduševljeni izostankom bilo kakve važnije reakcije na njihove rušilačke aktivnosti. Osim toga, kad su vidjeli da se Amerikanci, Britanci i EU bave samo stanjem u Federaciji BiH, odnosno kad su vidjeli da je njihova jedina briga kako staviti pod kontrolu Bošnjake, Dodik i ekipa su shvatili šta im je činiti. Također, izbornim cirkusom pozicija Milorada Dodika i SNSD-a je još više ojačana. To im je bio dovoljan znak da mogu nastaviti tamo gdje su stali. Zato Čubrilović najavljuje nastavak spomenutih aktivnosti.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA