četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Čubrilović: “Nastavljamo sa vraćanjem nadležnosti Republici Srpskoj”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je uvjerenje da će i naredni saziv parlamenta nastaviti da se bavi vraćanjem nadležnosti Republici Srpskoj, te ocijenio da će taj proces potrajati, s obzirom da ni nadležnosti nisu jednom odlukom prenesene na nivo BiH, nego je to trajalo godinama.

Novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske u novu godinu ulazi rasterećno, jer je prethodno usvojen budžet ali i program ekonomskih reformi, izjavio je za Glas predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović.

On je kazao da je važno zadržati stabilnu, dvotrećinsku većinu da bi se na taj način zaštitio glas člana Predsjedništva BiH u Sarajevu.

– To je obaveza i pravo Narodne skupštine na zahtjev člana Predsjedništva da reaguje na način kako je reagovala. Sigurno je Narodna skupština i tim činom postala vidljivija, postala je faktor odlučivanja, što joj Ustav daje. Ustavno pravo je njeno da bude faktor odlučivanja, u konačnici kod neslaganja člana Predsjedništva iz Republike Srpske s ostala dva člana. To je veoma važan institu – rekao je Čubrilović.

Prije skoro godinu dana Skupština RS-a je usvojila zaključke o izlasku tog entiteta iz državnog pravosuđa, indirektnih poreza, sigurnosti i odbrane i formiranje entitetskih agencija. Narednih mjeseci izglasano je više zakona o povratu nekoliko nadležnosti. A onda su malo napravili pauzu da vide reakciju međunarodne zajednice. Naravno, Milorad Dodik i njegovo društvo su oduševljeni izostankom bilo kakve važnije reakcije na njihove rušilačke aktivnosti. Osim toga, kad su vidjeli da se Amerikanci, Britanci i EU bave samo stanjem u Federaciji BiH, odnosno kad su vidjeli da je njihova jedina briga kako staviti pod kontrolu Bošnjake, Dodik i ekipa su shvatili šta im je činiti. Također, izbornim cirkusom pozicija Milorada Dodika i SNSD-a je još više ojačana. To im je bio dovoljan znak da mogu nastaviti tamo gdje su stali. Zato Čubrilović najavljuje nastavak spomenutih aktivnosti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA