Danas je 23. godišnjica monstruoznog zločina u Zvorniku: Ubijane su nerođene bebe, nene, djeca, muškarci

398

Podsjetimo, 29. aprila 1992. godine, za vrijeme etničkog čišćenja Podrinja i agresije na Bosnu i Hercegovinu, pripadnici JNA, paravojnih formacija, uz pomoć lokalnih Srba, zarobili su desetine stanovnika Snagova. Likvidirali su njih 36 ispred garaže u ovom mjestu, a potom, kako bi prikrili zločin, njihova tijela spalili.

U ovom zločinu je likvidirano 14 članova porodice Krupinac, osmero Dahalića, petero Dogića, četvero Ibrahimovića, troje Mujanovića i dvoje Salihovića. Među ubijenim su djeca, trudnice, starci, nene, odrasli muškarci…Nekoliko stanovnika je i preživjelo ovaj zločin.

– Niko još uvijek nije odgovarao za ovaj zločin. Iz Snagova, mjesta zločina, danas pozivamo Tužilaštvo BiH da procesuira odgovorne. Nećemo i ne možemo zaboraviti da su ovdje ubijana i nerođena djeca – izjavio je Nedim Čivić, stanovnik Snagova i poslanik u Narodnoj skupštini RS-a.
Inače, dženaza brutalno ubijenim Bošnjacima iz Snagova klanjana je 27. jula 2011. godine. Tada je ispred džamije bilo položeno tek 15 tabuta. U 14 tabuta su se nalazila nešto kompletnija tijela žrtava, dok su u jednom većem, zajedničom tabutu, skeletni ostaci 21 žrtve.

Tabut u kome se nalaze skeletni ostaci 21 žrtve je spušten u mezar u neposrednoj blizini džamije, dok su ostale žrtve ukopane na mezarju stotinjak metara dalje.

(S. Karić/Faktor.ba)

Screenshot_53