subota, 23. septembar 2023 / 8. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Diego Arria: Schmidt je upao u zamku! Žele podijeliti BiH!

Facebook
Twitter
WhatsApp

Promjene u izbornom sistemu u BiH znače da stari pristup da BiH treba podijeliti između Srbije i Hrvatske nije nestao, poručio je Diego Arria, bivši predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a 1992. godine u programu Face TV.

Promjene u izbornom sistemu u BiH znače da stari pristup da BiH treba podijeliti između Srbije i Hrvatske nije nestao! Međunarodna zajednica treba biti svjesnija onoga što se dešava, još uvijek, usred Evrope! Dejton jeste zaustavio rat, ali je bio nametnut Izetbegoviću i time je stvoren RS, to je stravično! I to je nametnuto svima kao otrov u odnosima, insitucionalnim sporazumima koji su stvarani od Dejtona! Rusi znaju da međunarodna zajednica nije bila spremna zaustaviti Miloševića, a znaju da ne mogu ni Putina! Evropska zajednica se pomirila s tim da ako se zajedno ne suprotstave Rusiji, cijela EU se izlaže prijetnji! Amerika u tome igra veliku ulogu! Kriminalno ponašanje u BiH devedesetih se ponavlja!

Aliji Izetbegoviću sam rekao da vodećim zemljama nije stalo šta će biti s BiH! Razgovarali smo o tome kako da pomognem BiH, rekao sam mu da muslimani ovo rade Srbima, bio bih podjednako čvrst s vama kao što sam sad s njima!

Šmit ne samo da je arogantan, nego mora znati da ne predstavlja sam sebe! On stalno govori “ja ću”! Kada sam analizirao šta se desilo u Srebrenici, saznao sam da je predstavnik Crvenog krsta radio s vojskom da sakrije ono što se dešavalo u BiH i Srebrenici! Predstavnik tako važne organizacije je otišao do te mjere, a šta su tek drugi bili spremni činiti u tom stravičnom poglavlju historije čovječanstva!

Agresija na BiH je bolno poglavlje u njenoj historiji, ali i historiji Evrope i SAD, jer su dozvolili Miloševiću da uz rusku podršku počini agresiju. Tada su došli do zaključka da je BiH muslimanska država, a ne evropska. U Haagu sam svjedočio protiv Miloševića, a jedan od tužioca me pitao jesam li vidio izvještaj Butrosa Galija. Svi zajedno su saučesnici u šutnji i indiferentnosti, jer taj izvještaj nisu podijelili s drugim članovima Vijeća sigurnosti! Stalne članice su znale, ali nisu učinile ništa da se to spriječi! Nisam zaboravio Butrosovu posjetu Sarajevu 1992. godine! Grad je bio okružen srpskim snagama i tada je rekao da je BiH buduća muslimanska zemlja! On je saučesnik Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Amerike! Kada sam gledao patnju ljudi na ulicama Srebrenice, kada sam vidio ostatke djece ubijene u školskom dvorištu u Srebrenici, ponašanje, indiferentnost vojske koja je trebala brinuti o tim ljudima, jedna riječ je mogla da mi padne na um i bude u srcu, a to je genocid! Zločini u BiH su počinjeni ne iz neznanja, nego uz svijest o tome šta se dešava! Embargo na oružje nametnut je samo da nenaoružana BiH ne bude u stanju da se brani i da se odmah preda! Na iznenađenje međunarodne zajednice, BiH ne samo da je pružila otpor, nego je bila na granici pobjede rata da se Dejton nije ugurao u ovu situaciju! Neki članovi Vijeća sigurnosti su mi rekli da se plaše da BiH može postati mračno, tamno dijete Evrope koje treba sakrivati! Još uvijek ima puno mračnih hodnika i uglova! Genocid je bio u mnogim mjestima u BiH!

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA