Dirhem organizirao iftar za preko 500 osoba u Travniku

1041

Humanitarna organizacija “Dirhem” je u subotu, 05.07.2014. god., organizirala u Travniku zajednički iftar za 500 osoba. Posebna odlika ovog iftara je bila što su tom prilikom za 150 prisutnih porodica uručeni pokloni od 50 eura po porodici, što je ukupnom zbiru blizu 15.000 KM.  Ovaj iftar, koji je i humanitarnog karaktera, je organiziran u saradnji sa donatorima, džematom Belsem iz Holandije. Značajnu ulogu u organizaciji je imao džemat Hidžra, također iz Holandije.

Iftar je održan u Starom gradu Travnika, tačnije na travničkoj tvđavi, što je ugođaj i atmosferu učinilo još ljepšom. Nakon jednomjesečnih priprema naših aktivista, naročito našeg predstavnika u Travniku, subotnji dan se proveo u velikoj gužvi, sve s ciljem kako bi se i zadnji detalji sredili i iftar protekao u najboljem redu.

Po nastupanju akšamskog vremena pristupilo se zajedničkom klanjanju akšam namaza. Namaz je obavljen na otvorenom u jednom dijelu tvrđave, a predvodio ga je travnički muftija, dr. Ahmed ef. Adilović. Bio je to prelijep doživljalj, a od mještana smo čuli da ne pamte kada se na samoj tvrđavi zadnji put klanjao namaz. Po završetku namaza pristupilo se samom iftaru, odnosno jelu.

Na iftaru je bio prisutan i određen broj zvanica, među njima i premijer SBK, gosp. Tahir Lendo, načelnik Travnika, gosp. Admir Hadžiemrić, te travnički muftija, dr. Ahmed ef. Adilović. Prisutna je bila i vrijedna ekipa MTV-a Igman, kao i predstavnik Kanala 6.

Nakon jela, uslijedila su kratka obraćanja organizatora, donatora i načelnika Travnika, kao i kratki nasihat travničkog muftije.

Zadnji dio programa je bio rezervisan za samu podjelu poklona, odnosno novčanih donacija. Po prethodno utvrđenom spisku, poklone su preuzimali predstavnici porodica, a među njima je bio i znatan broj porodica težeg materijalnog stanja.

Na kraju, zahvaljujemo se našim donatorima i saradnicima iz Holandije, našim vrijednim volonterima iz Travnika i svima drugima koji su uzeli učešća u organizaciji ove lijepe aktivnosti. Molimo Allaha da im ukabuli njihov post i njihova dobra djela, te da iz ramazana izađu čisti od grijehe i sa oprostom od svoga Gospodara. Amin!

(Dirhem.org)