SAFF

Dobrivoje Radaković Kundak priznao ratni zločin nad zarobljenim pripadnicima Armije R BiH /VIDEO/

Facebook
Twitter
WhatsApp

DOBRIVOJE RADAKOVIĆ KUNDAK: “TURKE HVATAMO ŽIVE, UBIJAMO”. Cijele 1995. godine velike borbe između bosanske vojske i srpskih snaga vođene su na platou Treskavice, na visovima od 2000. metara, u skoro neprohodnim dijelovima.
Srpska televizija je 09.jula 1995. objavila prilog o učešću „Belih vukova“, elitne jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS na trnovskom dijelu Treskavice.

U tom prilogu poslije komandanta jedinice Srđana Kneževića, izjavu daje i vojnik Dobrivoj Radaković Kundak iz Foče. Kundak u izjavi kaže:“Bilo je žestoko. U prvi momenat prići Turcima do rovova, onda ide sve lakše. Onda koja haubica, tenk. Uskačemo u rovove, hvatamo žive, ubijamo.To je naš posao dok se rat ne završi. I nema ljepšeg osjećaja kad vidim Turčina zavaljenog dole, a čeka me sledeći njega da zavalim.To je idealno. Srce mi raste do neba.“
Kundak u oovm prilogu naime priznaje da je izvršio više ratnih zločina nad zarobljenicima. Navodno, on danas živi u Kraljevu u Srbiji.

Treba li jasniji dokaz Posebnom odjelu Tužilaštva za ratne zločine Bosne i Hercegovine?
Posebno, što još nije tretiralo ratni put ove jedinice, a u mnogima izjavama zarobljenih pripadnika upravo se spominju “Beli vukovi” kao okrutna jedinica koja je zarobljavala, mučila i ubijala zarobljenike.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA