Dodik: Erdogan se raspitivao za “gulenovce” u BiH, Turska ima određene zahtjeve

189

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas na Jahorini da je tokom jučerašnjeg sastanka s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Predsjedništvu BiH razgovarano i o zahtjevu ove zemlje za izručenjem članova terorističke organizacije FETO koji borave na području BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Govoreno je o toj temi, Turska ima određene zahtjeve i to nije tema koja je sada tek aktuelizovana. To je bila tema i kada smo bili u Ankari. Turska ima pristup vezano za državni udar koji je tamo pokušan ranije i ona želi da putem pravosudnih institucija naravno riješi to pitanje”, rekao je Dodik novinarima nakon današnjem Samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i dodao:

“Evidentirano je od institucija Turske da ovdje u BiH postoje neki ljudi i institucije i ja želim da kažem da se oni uglavnom nalaze na prostoru Federacije i da je to stvar federalnih organa i procedura i mislim da je to predsjedniku Erdoganu veoma jasno.”

Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a.