Da li je Dodik “naredio” Kebi da podnese novu prijavu protiv Džaferovića i Mahmuljina?

147

Iako je Tužilaštvo BiH donijelo odluku o neprovođenju istrage protiv Šefika Džaferovića i generala Sakiba Mahmuljina, za navodne ratne zločine, velikosrpska politika oličena u SNSD-u i Miloradu Dodiku ne prihvata takvu odluku i kreće u novu ofanzivu iskorištavanja tog slučaja, a sve radi destabiliziranja BiH. Kulminacija te ofanzive dogodila se jučerašnjom blokadom rada Doma naroda BiH. Paralelno sa djelovanjem SNSD-a i MIlorada Dodika svoju ulogu u ovom slučaju nastavlja i Mirsad Kebo. On je danas podnio novu prijavu protiv Šefika Džaferovića i generala Sakiba Mahmmuljina.
“Prijava je podnesena zbog komandne odgovornosti za ubijanje zarobljenih Srba u okrugu Zenica i nezakonito držanje i mučenje u logorima Kamenica i Gostovići koje je imao odred “El Mudžahid”, kao i ilegalno držanje Srba u KPZ Zenica kao taoce za razmjenu za dva brata Sakiba Mahmuljina. U dokumentaciji jasno stoji ko je i šta radio, a ako nešto nedostaje neka pitaju građane koji se ne plaše da svjedoče”, izjavio je Kebo.
Nova prijava Mirsada Kebe dolazi u vrijeme političke ofanzive koju vodi SNSD. Ta činjenica baca sumnju na pozadinu djelovanja Mirsada Kebe. Jasno je da Kebina prijava najviše odgovara kampanji koju vodi Milorad Dodik i SNSD protiv BiH, a vrijeme njenog podnošenja je tako  tempirano, kao da je o tome odlučivao lično Milorad Dodik. Previše je podudarnosti u kampanjama koje vode Dodikov SNSD i Kebo, toliko su usklađeni da je teško povjerovati da nisu isti tim sa jedinstvenom misijom.