Dodik oduševljen pobjedom Trumpa: Bošnjaci su izgubili snažnu podršku,a pozicija Srba će se drastično promijeniti

782

Pobjeda Donalda Trumpa na američkim izborima najavljuje preokret u politici na Balkanu, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS. Dodik je rekao da se pobjedom Donalda Trumpa na izborima za predsjednika SAD dogodila dramatična promjena politike na nivou SAD, da je moguća normalizacija odnosa Amerike i Rusije, što bi moglo da relaksira i regionalnu poziciju Srba.
– Јasno je da će se Trumpovo vođenje politike osjetiti i na Balkanu. To bi trebalo da bude jasno svima, kaže Dodik.

On je rekao i da će pobjeda Trumpa rehabilitovati i ojačati određene političke snage u Evropi.

Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka – da američka politika i nakon izbora Trumpa ostaje ista – Dodik pita “ko je Igor Crnadak da određuje kakva će biti politika SAD”.

– To je rekao odmah nakon pobjede Trumpa. Mnogi ozbiljni svjetski analitičari kažu da neće biti isto. Јedna od važnih stvari je to da su u Sarajevu imali euforiju za podršku Clintonovoj, organizovali su javnu manifestaciju. Kad su vidjeli da su izgubili bili su veoma frustrirani – rekao je Dodik.

Najavljena normalizacija odnosa između SAD i Rusije mogla bi značajno da utiče na region, kaže on.

Najavljena normalizacija odnosa između Amerike i Rusije mogla bi značajno da utiče na region. U svemu tome pozicija Bakira Izetbegovića je veoma loša. Bošnjaci su izgubili snažnu podršku koju su imali od dosadašnje administracije SAD,  tvrdi Dodik.

– Takođe, Erdoganova pozicija više nije suverena kao što je nekad bila. Zna se da su SDA i Bakir Izetbegović veoma vezani za Erdogana i zna se da je on njega smatrao ocem nacije… i sam Erdogan mu je rekao, kad aje umro Alija Izetbegović, da mu je on ostavio u amanet BiH. Tada smo i saznali da smo predmet interesa Turske – rekao je predsjednik Srpske.

Dodik pita kako je moguće da se Ministarstvo bezbjednosti BiH i SIPA ne bave onim što je Fahrudin Radončić u Prištini izjavio o državnoj bošnjačkoj mafiji koju je predvodila SDA, dok stalno provode hajku na Republiku Srpsku. Za prijatelja Republike Srpske smatra Norberta Hofera koga, uz srpske glasove, vidi kao budućeg predsjednika Austrije i nada se da će u Evropi da dođu do izražaja i drugi radikalni politički projekti koji će podržati politik RS-a.