Dodik optužio Ustavni sud BiH da je ” postratna jedinica muslimana koja treba završiti ono što muslimani nisu mogli u ratu”

727

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik pokreće žestoku kampanju protiv Ustavnog suda Bosne i Hercegovine zbog odluke o državnoj imovini. Dodik tvrdi da Bosna i Hercegovina ima samo spoljne granice.

– Imovina može isključivo biti u vlasništvu Republike Srpske i Federacije BiH, dok BiH ima samo granicu. Postoji znak jednakosti između zamljišta i teritorije, a teritorija isključivo pripada entitetima. Ustavni osnov za posljednju odluku Ustavnog suda je potpuno neprihvatljiv, stoga je potrebno da institucije Republike Srpske preduzmu sve neophodne aktivnosti da zaštite dejtonsku strukturu BiH i autonomiju Republike Srpske – ocijenio je srpski član Predsjedništva BiH.
On je rekao za velikosrpsku agenciju Srna da se Ustavni sud BiH ne ponaša kao sud i da njegove odluke sugerišu da je Ustavni sud BiH postratna jedinica muslimana koja treba u sudnici da završi ono što muslimani nisu mogli u ratu.
– Kad je već tako, neka niko ne sumnja da ćemo se boriti za svoja ustavom zagarantovana prava, kao što smo se borili za Republiku Srpsku – poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Zna se kako su se Srbbi iz manjeg bh. entiteta borili za RS, da li to Milorad Dodi najavljuje novi rat i nove zločine?