petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Dodik podržao nelegalni referendum i pripajanje Donbasa Rusiji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Referendumi u Donbasu su nezavisna odluka ljudi koji tamo žive i treba poštovati njihov izbor, izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Svakako, pitanje referenduma je važna tema u posljednjih nekoliko dana i vjerujemo da je pitanje pristupanja autonomna odluka, kako ovih regija tako i same Rusije. Stoga ćemo poštovati njihov izbor i način koji odaberu za integraciju – rekao je Dodik za “Sputnjik”.

Dodik je istakao da vjeruje da je želja naroda u Donbasu da se pridruže Rusiji objektivna.

– Naravno, ruski narod živi u tim područjima i stoga njihovu želju tretiramo sa razumijevanjem i vjerujemo da su njihov izraz i želja da se pridruže Rusiji objektivni – dodao je Dodik.

Podsjetimo, Evropska unija oštro osuđuje ove planirane nezakonite ‘referendume’ koji su protiv legalnih i demokratski izabranih ukrajinskih vlasti, krše nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i očito krše međunarodno pravo.

Rezultati takvih akcija bit će ništavni i nevažeći te ih EU i njezine države članice neće priznati – rekao je visoki predstavnik EU-a Josep Borrell, prenosi Ukrinform.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA