Dr. Ramić uputio poruku Dodiku: Uzalud se trudiš razoriti BiH

310

Dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kana (IGK) uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku.

Ramić je poručio Dodiko da uzalud pokušava opstruirati i “komadati” Bosnu i Hercegovinu, kazavši da BiH ima svoje utemeljenje u stotinama godina časne historije.

Pismo dr. Emira Ramića ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Ti koji pokušavaš na svaki način razoriti i narušiti organsku vezu bosanskog identiteta, ma gdje se on nalazi, i zemlje Bosne i Hercegovine radiš uzaludan posao. Bosna i Hercegovina ima svoje utemeljenje u stotinama godina svoje velike i časne historije. Bosna i Hercegovina je primarno država svih onih koji je doživljavaju kao svoju jedinu domovinu.

Ti nisi među njima. Ti zapravo sebe ne legitimišeš sa Bosnom i Hercegovinom. Zato smo tražili i nastavit ćemo tražiti tvoj odlazak sa svih političkih funkcija. Ne zasluzuješ ti veliku i časnu državu Bosnu i Hercegovinu.

Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to bosanski identitet. A ti taj identitet ne priznaješ, mrziš, ponižavaš, identitet koji je bio, jeste i ostat će ključna dimenzija zemlje Bosne i Hercegovine.

Na tvoju kontinuiranu dehumanizaciju bosanskog identiteta i ponižavanje države Bosne i Hercegovine opasno je odgovoriti šutnjom i pasivnošću. Mi nećemo šutiti sve dok se Bosna i Hercegovina ne oslobodi takvih kao što si ti. Jer sa bosanskom državom kao temeljnom vrijednosti evropske i svjetske identitetske baštine ne može se pogađati i trgovati. To mora biti jasno tebi i tvojim pristalicama, koji niste dostojni imena i časti zemlje Bosne i Hercegovine, i dostojni časti duša nevino ubijenih žrtava koji su dali svoj život za zemlju Bosnu i Hercegovinu, navodi se u otvorenom pismu dr. Ramića.