SAFF

Drugi egipatski vojnik ubijen u razmjeni vatre s izraelskim snagama na prijelazu Rafah

Facebook
Twitter
WhatsApp

Drugi egipatski vojnik poginuo je u ponedjeljak nakon razmjene vatre s izraelskim trupama u blizini prelaza Rafah sa egipatskim Sinajem, rekli su za Middle East Eye lokalni izvori upoznati sa ovim slučajem.

Ibrahim Islam Abdelrazzaq, 21-godišnji pješadijski graničar, teško je ranjen i hospitaliziran u ponedjeljak, rekli su izvori za MEE.

Prvi egipatski vojnik identificiran je kao 22-godišnji Abdallah Ramadan, iako vojska još nije potvrdila njegov identitet. 

Ramadanovoj dženazi u ponedjeljak je prisustvovala porodica i lokalna zajednica, u odsustvu visokih vojnih starješina. Dženaza je održana u njegovom rodnom selu al-Ajamiyyin, u blizini Faiyuma, 110 km južno od Kaira.

Abdelrazzaq također potiče iz provincije Faiyum.

Vijest o graničnom incidentu prvi put je osvanula u ponedjeljak u izraelskim medijima, s izvještajima koji su prvo bili cenzurirani, a kasnije potvrđeni od strane izraelske vojske, koja je izjavila da se na egipatskoj granici dogodio ‘incident pucnjave’ i da je pod istragom.

Kasnije u ponedjeljak, glasnogovornik egipatske vojske potvrdio je da je jedan ‘vojnik zadužen za sigurnost granice’ ubijen u pucnjavi i rekao da je istraga u toku.

Nema drugih službenih izjava o pogibiji vojnika.

‘Egipat je upozorio’

Egipatski mediji, uključujući medije povezane s državom, citirali su samo anonimne izvore koji su davali nejasne izjave o incidentu.

Mirovni sporazum između Egipta i Izraela iz 1979., kao i sporazum o granici iz 2005., ograničavaju izraelsku vojnu prisutnost duž 100 metara široke, 14 km duge tampon zone poznate kao Filadelfijski koridor. 

‘To je ono na što je Egipat mjesecima upozoravao; izraelski napad na Filadelfijski koridor stvara terenske i psihološke uvjete koje je teško kontrolirati i očekuje se da će eskalirati’, citiran je sigurnosni izvor.

Daily News Egypt, nezavisne egipatske novine na engleskom jeziku, citirale su neimenovane izvore kako su egipatski vojnici bili ‘pogođeni’ masakrom u Rafi u nedjelju, u kojem je izraelsko bombardiranje dovelo do ubistva 45 Palestinaca u kampu za raseljenje.    

Prijelaz Rafah bio je glavna kapija za vitalnu pomoć i za civile od početka izraelskog rata protiv Gaze. 

Bio je pod kontrolom Hamasa na palestinskoj strani i Egipta na sinajskoj strani između 2007. i izraelskog upada 7. maja. Kretanje preko prijelaza, međutim, također je nadzirao Izrael, okupacijska sila Gaze prema međunarodnom pravu, u koordinaciji s Egiptom.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA