SAFF

Džaferović: Naši rivali žele proizvesti haos u BiH samo da bi se dokopali vlasti

Facebook
Twitter
WhatsApp

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je današnjim posjetama Gornjem i Donjem Vakufu i Bugojnu nastavio niz tribina na kojima u direktnom razgovoru sa građanima govori o svojoj viziji, programu, planovima SDA, te odgovara na pitanja o aktuelnim političkim temama.

Džaferović je na današnjim tribinama, uz ostalo, govorio i o Zakonu o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica.

– Dok SDA pokušava pronaći finansijski provodivo i održivo rješenje za zbrinjavanje demobilisanih boraca i njihovih porodica, neki dobro poznati smutljivci i populisti demobilisanim borcima obećavaju nemoguće, nude im neprovodiva i neodrživa rješenja, dovodeći tako u pitanje usvajanje i onih rješenja koja su realna i koja se u ovom trenutku mogu provesti. Dok velikodušno obećavaju takva neodrživa davanja ranjivim kategorijama, poput boraca, istovremeno zdušno štite privilegovane kategorije, poput kladioničara koji pljačkaju naš narod i državu i uništavaju naše društvo i porodice – kazao je Džaferović na tribini u Bugojnu.

Naglasio je da smo tokom cijelog ovog mandata bili svjedoci takvog licemjernog ponašanja istih tih populista prema svim bitnim reformama koje bi donijele napredak.

– Njihov cilj nije da se problemi građana rješavaju, njihov cilj je da nema rješenja, da se proizvodi haos i zastoj, da se gomilaju nezadovoljsto i gnjev građana zbog odsustva napretka i neriješenih problema, samo kako bi oni onda, na talasu nezadovoljstva građana, mogli graditi svoje predizborne kampanje i ubirati jeftine političke poene optužujući SDA – rekao je Džaferović.

Tako su se, kako je kazao, ponašali i kod usvajanja budžeta, oko Zakona o radu, Zakona o akcizama, zakona o igrama na sreću i demobilisanim borcima.

– U svojoj silnoj i slijepoj želji da zaustave SDA da provede reforme i riješi probleme, spremni su da zaustave napredak ove zemlje i nanesu štetu svim njenim građanima. Jer ti smutljivci i populisti vjeruju da su zastoji, krize, neredi i haos njihova jedina šansa da se dokopaju vlasti. Mi im poručujemo: budite opozicija nama, ali nemojte biti opozicija narodu – kazao je Džaferović.

Jeftini politički poeni pokušavaju se prikupiti i oko Zakona o izbornim jedinicama, gdje opet optužuju SDA za teškoće oko usvajanja tog zakona u Domu naroda, rekao je kandidat SDA.

– Znali smo svi od početka da neće biti lako taj zakon usvojiti u Domu naroda zbog mehanizama blokade koje HDZ tamo ima na raspolaganju. Ali smo svjesno krenuli u tu bitku vjerujući da jedinstvenim djelovanjem SDA, SBB, SDP, DF i Naše stranke možemo probiti te blokade. I još uvijek to vjerujemo. Nismo obeshrabreni trenutnim zastojem. Nastavit ćemo bitku. Ovo nije pitanje na kojem treba ubirati jeftine poene. Ovo je pitanje na kojem se svi moramo izdići iznad stranačkih razlika i iznad populizma i djelovati jedinstveno da bi zakon bio usvojen – zaključio je Džaferović.

Tokom posjete Gornjem i Donjem Vakufu i Bugojnu, Džaferović je razgovarao sa općinskim načelnicima, stranačkim rukovodstvima SDA, te položio cvijeće i proučio fatihu na šehidskim spomen-obilježjima u ovim gradovima.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA