utorak, 9. august 2022 / 11. muharrem 1444

SAFF

Džaferović primio delegaciju Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je danas delegaciju Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), predvođenu predsjednikom Nedžadom Mulabegovićem.
Delegacija VKBI-a informisala je Džaferovića o pokretanju temeljnih naučnih i kulturnih projekata koji treba da doprinesu daljem institucionalnom razvoju bošnjačke i bosanskohercegovačke akademske zajednice.

Džaferović je na sastanku govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, te njenim refleksijama na ukupne regionalne političke tokove, s jasnim stavovima: da se svi politički dogovori u BiH trebaju bazirati na poštovanju ustava i zakona BiH, odnosno da se političke prilike i trendovi političke i ekonomske stabilnosti i saradnje u regiji Zapadnog Balkana trebaju zasnivati na načelima punog međusobnog uvažavanja. Susjedi trebaju poštovati BiH barem onoliko koliko BiH poštuje njih.

Mulabegović ukazao je na značaj projekata Vijeća, koji definišu temeljne elemente nacionalnog identiteta Bošnjaka, poput Enciklopedijskog rječnika bosanskog jezika, Enciklopedije BiH, te uspostavljanja Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća iz zemalja regije. Informisao je člana Predsjedništva BiH Džaferovića i o predstojećoj promociji VIII i IX toma Enciklopedijskog rječnika bosanskog jezika, autora prof. dr. Dževada Jahića, čije je pokroviteljstvo član Predsjedništva BiH Džaferović prethodno prihvatio.

Džaferović istakao je važnost rada Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca kao institucionalne jezgre bošnjačke akademske zajednice, naglasivši, u zaključku sastanka, da će Kabinet člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda podržati sve predočene projekte VKBI i biti otvoren za buduće prijedloge, koji doprinose osnaživanju identiteta Bošnjaka u okvirima vjekovne bosanskohercegovačke društvene pluralnosti.

Sastanku su, pored predsjednika VKBI prof. dr. Mulabegovića, prisustvovali prof. dr. Enver Imamović, prof. dr. Hilmo Neimarlija, prof. dr. Dževad Jahić, prof. Mevlida Serdarević, te generalni sekretar Vijeća mr. Emir Zlatar, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA