SAFF

Efendić: Ove zemlje nema bez Armije RBiH

Facebook
Twitter
WhatsApp

Možda je dobro vrijeme da se prisjetimo da ove zemlje nema bez Armije RBiH, izjavio je danas u Sarajevu načelnik Općine Novi Grad i predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić, povodom obilježavanja Dana Armije RBiH.

– Vidimo šta se dešava i u Bosni i Hercegovini, i u regionu, da do dan-danas nije prestalo negiranje genocida, da veoma ružne, fašističke poruke i dalje dolaze iz manjeg bh. entiteta Republika srpska.

Politike koje su dovele do toga da imamo Dejtonski sporazum, ali prije toga i genocid u BiH nisu poražene, i one su i dalje žive. Zato je važno prisjetiti se da ih je Armija RBiH zaustavila.

Jer, da nije bilo Armije i njene časne borbe, ne bi se došlo ni do pregovora i razgovora u Dejtonu i načina na koji je formirana današnja BiH, odnosno njen Ustav.

Nalazimo se evo ispred Spomen-obilježja, na kojem su ispisana imena blizu 2.000 šehida i poginulih boraca koji su dali živote braneći općinu Novi Grad. Širom BiH je tako.

Za nas je vrlo važno u našoj svijesti čuvati uspomenu na jednu časnu Armiju, koja je u najtežim mogućim okolnostima imala najhumaniji oblik ratovanja koji je igdje primijećen.

Dakle, nije primijećena osvetoljubivost, nije pravila koncentracione logore, nije vršila uništavanje vjerskih objekata i iživljavanje nad civilima. To je ona moralna dimenzija, ali naravno osim moralne, postoji i njena herojska dimenzija – izjavio je Efendić novinarima.

Za 8. juni, na Dan odbrane Općine Novi Grad najavio je završetak izgradnje velikog spomenika “Krila slobode” na brdu Žuč, gdje je veliki broj boraca dao svoje živote braneći grad Sarajevo, a samim tim i državu BiH.

– Mi smatramo da je važno čuvati uspomenu na Armiju RBiH prije svega zato što ne znamo kad nam može ponovo zatrebati.

I vrlo je važno da znamo da neće biti neke međunarodne organizacije, institucije, konvencije koja će nas zaštititi ako ne budemo sami u stanju da se zaštitimo.

Tu lekciju smo jednom dobili od Armije RBiH i važno je da uvijek budemo svjesni te lekcije, da u svakom slučaju potrebe da se zemlja brani, nju će samo odbraniti ljudi koji su spremni da je brane svojim životima, kako je to bilo u slučaju pripadnika Armije RBiH – dodao je Efendić.

Naglasio je da Općina Novi Grad veoma važan dio svojih aktivnosti posvećuje obilježavanju događaja, ličnosti i datuma vezanih za period 1992-1995., a moguće je da po tome i prednjači.

Efendić je dodao i da će centralno spomen-obilježje u Novom Gradu danas dobiti i svoj digitalni oblik, te će posjetioci za svako od ispisanih imena ponaosob imati priliku pogledati osnovne biografske podatke – gdje je neko poginuo, u kojoj jedinici je bio, gdje je živio, da li je imao neka odlikovanja, gdje je ukopan…

Patria

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA