SAFF

Efendić: Ovo je realizacija plana “o razdruživanju” i deklaracije Svesrpskog saveza kojom se entitet RS želi pripojiti Srbiji

Facebook
Twitter
WhatsApp

Semir Efendić, lider Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, kazao je za N1 kako je pojava kadeta Vojske Srbije u Bratuncu i Prijedoru veliki propust institucija Bosne i Hercegovine koje, ističe, nisu uradile ništa da to spriječe. Naglasio je kako je ovo “realizacija plana o razdruživanju i deklaracije Svesrpskog sabora”.

Smatra da je ova pojava “krajnje skandalozna i opasna situacija” te je kazao kako je to “prilik da građani vide kojim neznalicama je prepuštena država na vođenje”.

“Imate nekoliko ministarstava koja su morala da reaguju na ovakav potez, oni uopće ne znaju o čemu se radi. Ministar Helez je rekao jučer kako to nije vojska već da su kadeti, pa dokaz da je Ministarstvo vanjskih poslova samo proslijedilo jednu takvu informaciju GP BIiH, a u suštini imamo realizaciju plana o razdruživanju i deklaraciju Sversrpskog sabora jako brzo. Već u istom mjesecu nakon usvajanja deklaracije imamo nekoliko poteza- slijetanje helikoptera u Trebinje, dolazak vojske koja maršira – da li se radi o kadetima ili drugima je nebitno. Opasna stvar je da Srbija ovim činom pokazuje jednu vrstu ponižavanja grđana BiH. Nezapamćeno je da be bez stvarne saglasnosti, sporazuma o vojnoj saradnji vojne trupe se nalaze na teritoriji BiH i teritoriji Bratunca svega nekoliko dana prije obilježavanja genocida koje je obuhvatio i stanovništvo Bratunca koje se nalazilo u tom trenutku u Srebrenici. Najtužnije je da institucije BiH nisu pokušale da urade ništa da to spriječe”, rekao je Efendić.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA