Efendić sa predstavnicima ASA Špeda obišao gradilišta tri fabrike u Rajlovcu

242

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa predstavnicima kompanije ASA Šped, članice ASA Grupe, obišao je objekte koji se grade u Rajlovcu za potrebe njemačke autoindustrije.

Na ovoj lokaciji prošle godine je završena izgradnja objekta od 5.000 kvadrata, pri kraju je izgradnja još jednog iste površine, a u izgradnji je i treći, površine 10.000 kvadrata. Oko 20.000 kvadrata proizvodnih pogona uskoro će biti u funkciji za potrebe firmi iz oblasti autoindustrije.

To su firme sa kojima ASA Šped, kao domaći partner ugovara izgradnju objekata i priprema ih za njihove potrebe proizvodnje.

Njihovim stavljanjem u funkciju otvara se mogućnost za zapošljevanje oko 1.000 ljudi.

“Posebno sam vezan za autoindustriju u Rajlovcu obzirom da je prva građevinska dozvola koju sam potpisao kao načelnik još 2012. godine bila za objekte firme Veritas Automotive, gdje sada radi oko 400 zaposlenih u oblasti najsavremenije proizvodnje za potrebe najvećih brendova njemačke autoindustrije. Kada se ovi objekti stave u funkciju trebalo bi da u njima radi oko 1.000 ljudi, što znači da, ukoliko uzmemo u obzir i zaposlene u kompaniji Veritas Automotive, u proizvodnim pogonima u Rajlovcu bit će zaposleno oko 1.400 ljudi”, kazao je Efendić.

S obzirom na činjenicu da su se Općina Novi Grad i firma ASA Šped, koja ove poslove direktno ugovara sa njemačkim partnerima, pokazali kao dobri partneri, postoje zahtjevi i za širenje proizvodnih kapaciteta u Rajlovcu.

Upravo to je bila jedna od tema današnjeg sastanka kojeg su predstavnici Općine i kompanije ASA Šped održali nakon obilaska objekata.

“A to je dokaz da se u vremenu pandemije, u teškoj ekonomskoj situaciji ozbiljnim radom mogu postići veliki rezultati. Najozbiljniji partneri iz oblasti autoindustrije su pronašli svoj interes da ulažu u općini Novi Grad, da tu budu smještena njihova postrojenja”, naveli su iz Općine Novi Grad.

Da bi se to postiglo Općina Novi Grad je u prethodnom periodu dosta radila na izgradnji infrastrukture koja bi omogućila uslove za razvoj industrijske zone, urađena je nova saobraćajnica, kompletna nova vodovodna mreža, a izgradnjom transformatorskog postrojenja za 10KW mrežu, koje je izgradio Elektroprenos BiH, riješen je problem snabdijevanja industrijske zone električnom energijom.

“Današnji susret iskoristili smo i za razgovor o mogućnostima daljeg širenja industrijske zone i izgradnju novih objekata. Nama je vrlo bitna podrška naše lokalne zajednice koja podržava domaće investitore, svi veći nivoi vlasti pričaju o dovođenju stranih investitora, međutim u BiH ima i domaćih investitora, i mislim da bi više pažnje trebalo posvetiti njima nego nekim pričama o inostranim investitorima. Imamo kontakte sa njemačkim kompanijama i imamo zahtjeve za izgranju još oko 20.000 kvadrata proizvodnih hala. Imamo već potpisane dugoročne ugovore sa izuzetno jakim partnerima njemačke autoindustrije”, istakao je Abdulah Povlakić, direktor ASA Špeda.

Neki od uposlenika koji su već počeli raditi u fabrikama autoindustrije u Rajlovcu, završili su obuku za CNC operatera kroz projekt Općine i firme Dizart, koja je u saradnji sa Općinom Novi Grad vršila obuku jednog broja ljudi sa evidencije Biroa za zapošljavanje.

Pored gradilišta, sa predstavnicima ASA Špeda posjećena je i druga lokacija u Rajlovcu, gdje već funkcioniše proizvodnja firme Veritas Automotive, gdje se proizvode autodijelovi za BMW, Mercedes i druge evropske marke automobila, u kojima oko 400 uposlenih radi u tri smjene.