Diktator Sisi prijeti da će egipatska vojska intervenisati u Libiji

380

Egipatski diktator Abdel-Fattah Sisi rekao je danas da direktna intervencija Egipta u libijski sukob ima međunarodni legitimitet, bilo da se radi o samoodbrani ili na temelju zahtjeva, kako je rekao, jedine legitimne izabrane vlasti u Libiji, a to je Zastupnički dom.

‘Naši će ciljevi biti zaštita zapadnih granica i brza obnova sigurnosti i stabilnosti na libijskoj sceni, rekao je Sisi tokom posjete komandi vojnog vazduhoplovstva stacioniranog u bazi Sidi Barani, u zapadnoj regiji uz poroznu pustinjsku granicu s Libijom, dodajući: ‘Sirte i Al-Jafra su crvenu liniju za Egipat, a Libija će braniti svoj narod, spremni smo naoružati i osposobiti plemena.’

Sisi se obratio egipatskim vojnicima: ‘Spremnost za borbu postala je nužna. Budite spremni izvršavati bilo koju misiju ovdje unutar zemlje ili ako je potrebno izvan naših granica’.

Sisijevi komentari dolaze u vrijeme kada susjedna Libija svjedoči promjeni ravnoteže snaga u korist međunarodno priznate Vlade za nacionalno pomirenje, a na štetu snaga odmetnutog generala Khalife Haftara, kojeg podržavaju regionalne i međunarodne sile, ponajviše Egipat i UAE.