petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Email zastupnice Naše stranke : “Ezan je bezobrazno ispiranje mozga”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Poslanica Naše stranke Milomirka Mila Melank priznala je da je njen email koji ovih dana cirkulira kanalima masovnih komunikacija u kojem se o ezanu govori kao “bezobraznom ispiranju mozga”, “ideološko-propagandnom džinglu” itd.

U odgovoru na upit portala Politički.ba Melank je potvrdila da to jeste njen mail, ali da to nisu njeni stavovi nego stavovi “ispitanika”.
“Da, ja sam zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH. Pored toga što sam zastupnica, ja sam i umjetnica. Pasus koji ste mi poslali nema veze s mojim političkim angažmanom, nego s umjetničkim. Pomenuti stav nije moj”, kazala je Mili Melank.
U drugom odgovoru ona pojašnjava: “To je jedan od brojnih stavova koje sam prikupila u cilju istraživanja o doživljaju religije u javnom prostoru u cijeloj BiH. Dakle, o svom doživljaju govorili su i vjernici svih konfesija i ateisti. Istraživanje sam radila pod garancijom anonimnosti njihovim autorima, ne samo u smislu navođenja njihovih imena, već i navođenja njihovih stavova u integralnom obliku. Stavovi su trebali biti korišteni u cilju kreacije jednog performansa”.

Podsjetimo u njenom emailu upućenom na adresu Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH koji je naslovljen sa “ezan”, stoji:
“Zašto moramo slušati poziv na molitvu mi nevjernici?
I to 1.825 puta godišnje, svaki dan, 365 dana, 5 puta dnevno?
Kakvo je to uporno i bezobrazno ispiranje mozga?
Kako bi bilo vama muslimanima kada biste slušali Zdravomariju 5 puta dnevno, čak i da se ne emitira sa tornja crkve, nego npr. na TV?
Ništa u prirodi nije tako perzistentno zvučno agresivno.
To jeste agresivno uplitanje u život drugih. Opomena da oni imaju pravo nad zvučnim prostorom. I da o njima svako mora čuti.
Permanentno ideološko-propagandni džingl.
Allah je jedan. Allah je najveći. Nema drugog boga osim Allaha”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA