srijeda, 27. septembar 2023 / 12. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Email zastupnice Naše stranke : “Ezan je bezobrazno ispiranje mozga”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Poslanica Naše stranke Milomirka Mila Melank priznala je da je njen email koji ovih dana cirkulira kanalima masovnih komunikacija u kojem se o ezanu govori kao “bezobraznom ispiranju mozga”, “ideološko-propagandnom džinglu” itd.

U odgovoru na upit portala Politički.ba Melank je potvrdila da to jeste njen mail, ali da to nisu njeni stavovi nego stavovi “ispitanika”.
“Da, ja sam zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH. Pored toga što sam zastupnica, ja sam i umjetnica. Pasus koji ste mi poslali nema veze s mojim političkim angažmanom, nego s umjetničkim. Pomenuti stav nije moj”, kazala je Mili Melank.
U drugom odgovoru ona pojašnjava: “To je jedan od brojnih stavova koje sam prikupila u cilju istraživanja o doživljaju religije u javnom prostoru u cijeloj BiH. Dakle, o svom doživljaju govorili su i vjernici svih konfesija i ateisti. Istraživanje sam radila pod garancijom anonimnosti njihovim autorima, ne samo u smislu navođenja njihovih imena, već i navođenja njihovih stavova u integralnom obliku. Stavovi su trebali biti korišteni u cilju kreacije jednog performansa”.

Podsjetimo u njenom emailu upućenom na adresu Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH koji je naslovljen sa “ezan”, stoji:
“Zašto moramo slušati poziv na molitvu mi nevjernici?
I to 1.825 puta godišnje, svaki dan, 365 dana, 5 puta dnevno?
Kakvo je to uporno i bezobrazno ispiranje mozga?
Kako bi bilo vama muslimanima kada biste slušali Zdravomariju 5 puta dnevno, čak i da se ne emitira sa tornja crkve, nego npr. na TV?
Ništa u prirodi nije tako perzistentno zvučno agresivno.
To jeste agresivno uplitanje u život drugih. Opomena da oni imaju pravo nad zvučnim prostorom. I da o njima svako mora čuti.
Permanentno ideološko-propagandni džingl.
Allah je jedan. Allah je najveći. Nema drugog boga osim Allaha”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA