Pitanje koliko voliš ovu zemlju je pitanje gdje ti je lična karta i gdje glasaš!

5277
suljagic

U povodu dvije decenije postojanja Udruženja „Prosvjetitelj“, u subotu su u Srebrenici održani Susreti bošnjačkih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini. Na tim susretima govorio je i Emir Suljagić, koji je u ime koalicije 1.mart rekao. „ Znate šta je definicija gluposti koju je izrekao Albert Ajštajn. Kad radiš iznova jednu te istu stvar a očekuješ drukčiji ishod. I mi sedamnaest godina radimo jednu te istu stvar i očekujemo  drukčiji ishod.  Jesmo li mi normalni? Očekujemo da neko nešto uradi za nas, očekujemo da neko drugi napravi državu za nas a da mi za to vrijeme sjedimo na minberu i pričamo šta bi trebalo i kako. Znate šta je najveća laž u koju smo mi povjerovali.

To je mi ćemo Bošnjaci  sad, ovdje ima jedan turbulentan period u historiji, proćićemo mi kroz to kao narod, proćiće Bosna kroz to kao država i onda ćemo mi doći u mirnu luku. Nema mirne luke, imanje države podrazumijeva konstantnu budnost. Nema mirne luke, nema rahat. Mi smo bili rahat pa su nas onda pobili ko piliće, Palestinci su pravo rahat pa ih ubijaju nemilice. Nema rahat na ovom svijetu. Mi u Koaliciji 1.mart se bavimo registracijom birača za izbore 2014.godne i kada prođu ti izbori onda ćemo se baviti registracijom birača za naredne izbore i tako stalno.  Također, ako nekada sakupimo dovoljno para započet ćemo naseljavanje mladih bračnih parova, započet ćemo program pomoći ljudima da sačuvaju svoju imovinu. Sad želim da vam kažem šta smo mi uradili od 15.januara ove godine do danas. Mi u ovom trenutku imamo osamdeset hiljada bošnjačkih imena i prezimena, državljana BiH u dijaspori.

Početkom maja će započeti naš call centar, mi ćemo do svake osobe doći i omogućiti im u skladu sa zakonom da se registruju za izbore. Dalje, Skupština Kantona Sarajevo je na našu inicijativu usvojila zakon kojim se uređuje zadržavanje prava povratnika iz Kantona Sarajevo u boračko-invalidskoj, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i obuhvata cijeli repertoar prava od penzije do prava na stipendiju za studente iz porodica poginulih boraca.  Slijedi razvijanje infrastrukture. .. Ne moramo se mi gospodo slagati u mnogim stvarima, ali hajmo se složiti u tome da je imanje države stvar biološkog opstanka. Ovdje želim da vas zamolim da kada dođete svojim kućama, svojim prijateljima, da im kažete šta mi ovdje radimo. Objasnite onima koji  žive u Federaciji BiH a iz ovog entiteta su zašto je njihov glas ovdje važan. Zašto glas u Derventi i drugim gradovima u ovom entitetu ima efekat koji je haubička granata imala 1992.godine. Objasnite im da je ta lična karta koju imaju najvažnije oružje u borbi za svoju državu…